Dobrovnik: Občina želi pridobiti čim več idej in ponudb za razvoj občine. Župan: “Želimo preveriti, ali se res ne da nič narediti.”

Občina Dobrovnik si po 22 letih samostojnosti odločno želi novega razvojnega in poslovnega preboja doma in širše. Namen je privabiti predvsem tiste domače in ostale poslovne partnerje ali posameznike, ki bi skupaj z občino Dobrovnik z dobrimi razvojnimi idejami lahko nadaljevali, nadgradili in izkoristili vse poslovne in razvojne potenciale obmejne dvojezične občine Dobrovnik.
“Občina Dobrovnik ima prečudovito in neokrnjeno naravo, prav tako pa je znana tudi po dobri kulinariki in žlahtni kapljici. V tem trenutku je najbolj razpoznavna po razvoju turizma ob Bukovniškem jezeru in po proizvodnji orhidej in tropskem vrtu podjetja Ocean Orchids. Imamo veliko dobrih samostojnih podjetnikov in kmetov, vendar bi si vsi skupaj želeli še nekaj več poslovnih in organizacijskih idej,” so zapisali pri Občini Dobrovnik.

1. KPC Kmetijsko poslovna cona Dobrovnik: “Na tej lokaciji zelo uspešno poslujejo podjetja Nograd d.o.o., Ocean Orchids d.o.o. s tropskim vrtom, Farma piščancev in Zbirni center Saubermacher-Komunala. Nekdanja bioplinarna je trenutno v mirovanju. V KPC je še nekaj razpoložljivih površin, ki so opremljena z osnovno komunalno infrastrukturo in primerna za vse dejavnosti. Ureja se tudi prometna infrastruktura za boljši in varnejši dostop v KPC.”

2. Turistično rekreacijsko območje Bukovniško jezero: “Turistično zelo obiskana lokacija v zadnjem času pridobiva na pomenu, ne samo v občinskem merilu, ampak tudi v deželi ob Muri in širše. Zavod za okolje in turizem je koordinator vseh turističnih programov v občini in širše. Danes se vsak obiskovalec lahko spočije ali sprehodi v okolici Bukovniškega jezera in v objemu bukovega gozda do kapelice in izvira sv. Vida. Kolesarji imajo pravi raj po gozdnih cestah in med vinogradi, v bližnjem pustolovskem parku pa lahko preizkusite adrenalinske poligone. Ob jezeru so tudi kotički za ribolov in druženje. Ob velikem parkirišču je postajališče za avtodome. V treh, v panonskem stilu urejenih brunaricah, so vam na voljo: info pisarna, okrepčevalnica in brunarica s prekmurskimi dobrotami. Okolica pa nam omogoča še dodatne ideje na področju turizma in gostinstva ter prenočitvenih in rekreacijskih dejavnosti.”

3 .Javni objekti in javne površine: “Občina Dobrovnik je z dobrim poslovanjem prigospodarila in uredila kar nekaj zanimivih lokacij in objektov, ki jim želimo dodati novo, bolj ambiciozno poslovno in organizacijsko vsebino. Zato iščemo nove ideje za poslovni objekt nekdanjega podjetja TIO, obnovo in nadgradnjo obstoječih in novih stanovanjskih objektov ter izgradnjo novega doma za starejše občane. Pri sanaciji obstoječih stanovanjskih objektov, ki so potrebni prenove, dajemo možnost, da jih investitor obnovi in nadgradi z mansardnimi stanovanji za lastne potrebe, kar bi lahko bila tudi finančno pokrita investicija. Mladim želimo ponuditi možnost dela v domačem okolju in zadržati mlade družine doma, zato moramo za njih in za tiste, ki želijo živeti pri nas, zgraditi nova, mladim dostopna stanovanja. V ta namen so na razpolago nezazidane stavbne površine. Z novim OPN in OPPN želimo omogočiti urejen prostor za nove poslovne ideje z urejeno celotno komunalno in prometno infrastrukturo.”

Župan Občine Dobrovnik, Marjan Kardinar

Marjan Kardina, župan: “Želimo preveriti, ali se res ne da nič narediti”

Na splošno ljudje veliko govorimo v javnosti, kaj vse bi se dalo narediti in koliko naravnih in ostalih danostih obstaja, pa se nič  ne naredi, zato  smo želeli preveriti ali je to res. V začetku ni bilo velikega zanimanja, proti koncu našega povabila za oddajo predlogov, pa smo dobili, na veliko presenečenje, kar nekaj dobrih predlogov in idej. Veseli nas, da smo dobili tudi nekaj konkretnih predlogov za sodelovanje. Veliko ljudi nas je tudi poklicalo po telefonu in se zanimalo za razpis in tudi izkazalo interes za sodelovanje.

Dobili smo  konkretne predloge na področju turizma in z njim povezane kmetijske dejavnosti v občini in  okolici Bukovniškega jezera z nadgradnjo obstoječih dejavnosti in dopolnitvami. Predlogi za urejanje in uporabo javnih objektov in javnih površin v naselju Dobrovnik (gradnja stanovanjskih objektov in stanovanjskega naselja za mlade družine, kulturni dom, objekt TIO, stari vrtec s širšo okolico, nekdanja deponija, …). Za naselje Strehovci smo dobili zanimive ideje tudi vezane na turizem in prenočitve. V Žitkovcih pa so se zanimali za lokacijo bivšega kmetijskega posestva in karavle. Veliko je posameznikov, ki se zadnje čase oglašajo zaradi nakupa kmetij ali vinskih kleti, kar nas zelo veseli, da ne ostanejo nekateri objekti predolgo zapuščeni ali prazni.  Predlogi so bili tudi s strani mladih, vezano na njihove želje in potrebe, kar smatramo, da je dober pokazatelj za namen javnega poziva.

Vse zbrane predloge, ideje in pobude oziroma konkretne predloge  bomo  podrobno pregledali in predlagatelje povabili na razgovore, nato sledijo aktivnosti, kako te dobre ideje tudi uresničiti. Smo v sklepni fazi postopkov OPN za celotno občino in OPPN za del območja Bukovniškega jezera, to pa pomeni, da z razvojem in možnostjo po kvalitetnem življenju vseh občank in občanov ter poslovnih ustanov mislimo resno in odgovorno.

Že sedaj pa bi se rad iskreno zahvalil vsem, ki so posredovali predloge, vsem, ki so  pohvalili idejo in tudi vsem, ki podpirate napore občine za ohranitev kvalitete življenja občank in občanov dvojezične obmejne občine Dobrovnik,” je zapisal župan Kardinar.