Dobrovnik: Lani jim je vse uničila toča, tokrat pa jim je zagorelo gospodarsko poslopje z delavnico v velikosti 450 kvadratnih metrov

Minuli četrtek ob 10.08 uri je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje sporočila žalostno novico o večjem požaru v naselju Dobrovnik. Zagorelo je namreč ostrejše velikega objekta in na kraj so tako odhiteli prostovoljni gasilci. S tem dogodkom se je še drugič v dobrem letu potrdilo, da družina Franca Kovača nima sreče.
Minuli četrtek ob 10.08 uri je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje sporočila žalostno novico o večjem požaru v naselju Dobrovnik. Zagorelo je namreč ostrejše velikega objekta in na kraj so tako odhiteli prostovoljni gasilci iz PGD Dobrovnika, ki so o požaru ostrešja v Dobrovniku. Ob prihodu na kraj so ugotovili, da gori ostrešje gospodarskega poslopja z delavnico, površine 30×15 metrov, torej 450 kvadratnih metrov. Zato so na pomoč morali poklicati še kolege iz bližnjih prostovoljnih gasilskih društev Strehovci, Žitkovci in Turnišče.

S skupnimi močmi so gasilci uspeli požar pogasiti, brez njihovega hitrega posredovanja pa bi se slednji lahko razširil tudi na ostrešje bližnje stanovanjske hiše. V požaru ni bilo poškodovanih oseb, policisti so ugotovili vzrok požara in višino materialne škode. Tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš, je namreč v uradnem sporočili za javnost, zapisala, da je “okrog 10. ure v Dobrovniku prišlo do požara, kjer je zgorelo gospodarsko poslopje, v katerem je bila tudi garaža in mizarska delavnica. V poslopju je bilo razno mizarsko in drugo orodje, mizarski material in kosilnice. Do požara je prišlo zaradi napake na električni napeljavi v predelu stropne luči v delavnici gospodarskega poslopja. Škode je za okrog 20.000 evrov.”

Pri gašenju in reševanju so pomagali tudi sosedje, krajani Dobrovnika. Žal pa se je še drugič v dobrem letu potrdilo, da družina Franca Kovača nima sreče. Gre namreč za praktično devetčlansko družino, saj so istem naslovu, poleg staršev, Franca in Gabike, do nedavnega domovali tudi njuni hčerki s partnerjema in tremi majhnimi otroci, med njima sta tudi dvojčka Jaka in Jure, ki ju mama ob lanskem rojstvu ni imela kam pripeljati. V tem času sta se mlajša hčerka z družino preselila na dom svojega partnerja, v hiši pa je ostalo šest oseb, torej oče, mama, hčerka Klavdija, njen mož Leon ter leto dni stara dvojčka, Jaka in Jure.

Vsekakor ne gre prezreti, da je lani v začetku maja, ko je v Dobrovniku, v večernih urah klestiti toča debela kot kokošja jajca, v dobre pol ure “na suho” (za njo pa začelo močno deževati op.p.), neurje najbolj prizadelo prav Kovačeve. Namesto streho je na hiši družine Kovač ostala le “cedilka,” zaradi uničene strehe pa je voda povsem zalila hišo in zaradi vlage več prostorov ni bilo primernih za bivanje. Nesreča jih je doletela ravno v času, ko so se pripravljali na veseli dogodek, prihod novorojenčkov dvojčkov Jakoba in Jureta iz porodnišnice. Žal sta fantka z mamo morala za nekaj časa v začasno nastanitev, v občinsko stanovanje. Bila je to, milo rečeno, prava katastrofa družine, katera se je težko opomogla, sedaj pa spet.

“Dejansko je to katastrofa, saj človek tega ne more opisati, samo doživi lahko. Kot bi človek prišel iz nočne more, kot da bi se mu sesul ves svet. Pokalo je, kot da bi streljali s puško. Mislila sem, da bo konec sveta. Voda je zalila klet in zgornje prostore, od tu pa je po stopnicah tekla v spodnje prostore. Stropi in stene so bile premočene, vode pa je bilo toliko, da so jo z vedri odnašali iz prostorov. Na pomoč so nam priskočili sosedje in gasilci, vendar se vode ni dalo ustaviti. Vse je bilo mokro. Še dojenčkov nimamo kam dati,” je vsa v solzah po takratni tragediji povedala Gabika Kovač. In sedaj, dobro leto pozneje, ko so se tudi s pomočjo širše skupnosti ter prijateljev in sosedov, nekoliko opomogli, je nesreča spet obiskala družino, kateri boginja Fortuna očitno pogosto obrne hrbet.

“Dejansko nam nagaja nekakšna nadnaravna sila in se vedno na nas spravlja. Ko je v četrtek zagorelo sploh nisem bil doma, temveč le žena. Res je bilo hudo, a kaj moremo, spet se je potrebno boriti in verjamem, da bomo s pomočjo sosedov, prijateljev in lokalne skupnosti spet splavali. Streho bo treba v celoti zamenjati. Lani, ko je bila točka, je ostal vsaj leseni del ostrešja in je škoda bila nekoliko nižja, sedaj pa, poleg kritine, bo potrebna tudi nova strešna konstrukcija. Ob tem so pogorele tudi nekatere druge reči in vse bo potrebno urediti na novo,” nam je žalostno razlagal invalidski upokojenec Franc Kovač, ki dodaja, kako je žena Gabika zaposlena v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, zaposlen je tudi zet Leon, hčerka pa je še vedno na porodniškem dopustu.

Povedal nam je gospodar tudi, da je njihov dom sicer zavarovan, a izkušnje iz lanskega leta kažejo, da zavarovalnica pogosto ni radodarna. Kaže pa, da lokalna skupnost Kovačevim tudi tokrat ne bo obrnila hrbta, saj nam je župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar zatrdil, da bodo, enako kot ob lanski vremenski ujmi in nevšečnosti, v okviru svojih možnosti, družini Kovač pomagali tudi tokrat.