V Dobrovniku se bo odvil prvi kolesarski kongres

Letošnje leto se bo pri nas odvil prvi slovenski kolesarski kongres, ki ga bodo gostili v Dobrovniku, preko katerega poteka tudi del EuroVelo 13. EuroVelo 13 je kolesarska povezava, ki v dolžini 9.950 kilometrov poteka preko dvajsetih držav. Slabih 15 kilometrov te povezave bodo prekolesarili tudi udeleženci kongresa.
To poletje, 9. in 10. junija, se bo v Dobrovniku odvil prvi slovenski kolesarski kongres. V omenjenih dneh bo v tej majhni dvojezični občini vse v znamenju kolesarstva, dogodek pa ob podpori Občine Dobrovnik organizira podjetje Educenter d.o.o.o., ki se že sicer ukvarja z izobraževanji, povezanimi s kolesarsko infrastrukturo. “Glede na vedno več dejavnosti, tako države kot občin, pri razvoju kolesarske infrastrukture, je logično nadaljevanje naše dejavnosti organizacija prvega slovenskega kolesarskega kongresa,” so zapisali. Prvi dan bo namenjen bolj teoriji, pripravljena so predavanja, naslednji dan pa bo rezerviran za kolesarjenje.

“Vljudno vabljeni na prvi slovenski kolesarski kongres. Spoznali bomo čarobne poti kolesarskih stez v Pomurju, spoznali pa boste tudi, kaj vse želimo delati v Pomurju. S kolesom bomo spoznavali Bukovniško jezero, med drugim pa se bomo iz Dobrovnika popeljali tudi na lendavski Vinarium ter pot zaključili v kolesarskem centru v Čentibi,” je dejal Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik, v kateri se je v minulih letih zvrstilo že več odmevnejših kolesarskih dogodkov. Organizatorji so se, kot pravijo, pri pripravi vsebine osredotočili na nekaj ključnih tem, ki se jim zdijo pomembne: kakovost infrastrukture in storitev, pogled v prihodnost in primeri dobrih praks s tujine.

Na kongresu bodo obravnavane ključne teme področja kakovosti infrastrukture in storitev, daljinske kolesarske povezave, urbano kolesarjenje, sistemi izposoje koles, kolesarski turizem. Na kongresu bo pogled usmerjen v prihodnost in tudi dobrih praks iz tujine ne bo manjkalo. Namen kongresa je športno in poslovno povezovanje, da bo Slovenija čim prej povezana s kakovostno kolesarsko infrastrukturo tako za razvoj turizma kot trajnostno mobilnost.