Dobro je vedeti: Nova defibrilatorja v Lendavi in v Dolgovaških Goricah

Tako mesto Lendava kakor tudi Dolgovaške Gorice so bogatejše za nova avtomatska eksterna defibrilatorja. Gre za pomembni napravi, katerih uporaba je enostavna in lahko človeku v primeru srčnega zastoja reši življenje.
Občina Lendava je financirala nakup dveh novih avtomatskih eksternih defibrilatorjev. Napravi sicer posebne otvoritve in omembe nista bili deležni, kar je lahko problematično še posebej v primeru, če bi kdo v bližini slučajno potreboval pomoč te naprave. Ker smo tudi mi napravi opazili po naključju, je dobro javnost seznaniti, kje se nahajata.

Nov avtomatski eksterni defibrilator v našem mestu je tako zmontiran v lendavskem Športnem parku, ali če smo natančnejši, na zaprto tribuno nogometnega stadiona. Naprava se nahaja na zadnji strani, na hodniku pred vstopom v sektorje, kjer obiskovalci prihajajo in zapuščajo stadion. Naprava je na voljo 24 ur na dan.

Naslednji avtomatski eksterni defibrilator se nahaja v Dolgovaških Goricah, ali če smo natančnejši, na pročelju razglednega stolpa Vinarium. Ta se nahaja skrajno levo od glavnih vhodnih drsnih vrat razglednega stolpa in je prav tako na voljo 24 ur na dan. Gre za povsem identični napravi, skupna vrednost katerih po naši oceni znaša štiri tisoč evrov.

To so vsi avtomatski eksterni defibrilatorji v naši občini:

Na območju občine Lendava je tako sedaj lociranih skupno devet avtomatskih eksternih defibrilatorjev, od teh je pet javno dostopnih 24 ur na dan. To je sedaj defibrilator v Športnem parku – zaprta tribuna in na razglednem stolpu Vinarium, defibrilator na fasadi trgovine Hofer, defibrilator v Gaberju (Vaški dom) in defibrilator na bencinskem servisu MOL v Pincah. Defibrilatorji se nahajajo še v Trimlinih (Salvus d.o.o.o, Trimlini 56a), Lek, d.d., lokacija Lendava, Terme Lendava, ti niso javno dostopni, za tem še na Občini Lendava, ta je javno dostopen, vendar ne 24 ur na dan.

Šteje vsaka sekunda!

Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča tudi srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno.