Dobro je vedeti: Bencinski servis v Pincah bogatejši za nov defibrilator

V Petrolu so obogatili seznam AED defibrilatorjev za deset novih, saj so jih po izbranih mestnih in turističnih prodajnih mestih, sedaj namestili še na deset najbolj obremenjenih lokacij na avtocestnem križu, kjer je čakalna doba reševalnih vozil in fluktuacija vozil v času sezone največja. Med lokacijami se je znašel tudi Petrolov bencinski servis v Pincah, na pomurski avtocesti.
Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča tudi srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno. Pomembno je tudi da vemo, kje se nahajajo.

Avtomatske eksterne defibrilatorje je podjetje Petrol junija in julija letos nameščalo na deset najbolj obremenjenih lokacij na avtocestnem križu. Med te lokacije spada tudi bencinski servis Petrol – jug, na izhodu iz pomurske avtoceste proti Madžarski. Na sosednjem bencinskem servisu, ki je v lasti podjetja MOL je sicer defibrilator prisoten že dlje časa. Pri zastoju srca seveda daleč najbolj štejejo ravno minute do prihoda reševalnih ekip.

Na območju občine Lendava je tako sedaj lociranih skupno štirinajst avtomatskih eksternih defibrilatorjev, od teh je devet javno dostopnih 24 ur na dan: Najnovejši in na zadnje nameščeni defibrilator se torej nahaja na BS Petrol Pince – jug na pomurski avtocesti, na fasadi gasilskega doma na Hotizi, na stavbi studia madžarskih programov, natančneje pod glavnim vhodom v stavbo. Defibrilator se nahaja tudi na mejnem prehodu Petišovci ter na pročelju lendavskega kulturnega doma. En se nahaja v Športnem parku – na zadnji strani zaprte tribune in na razglednem stolpu Vinarium. Defibrilator je nameščen tudi na fasadi trgovine Hofer (desno od vhoda) in pa na levi strani vhoda v vaški dom v Gaberju. Defibrilator se nahaja tudi na bencinskem servisu MOL v Pincah.

Defibrilatorji se nahajajo še v Trimlinih (Salvus d.o.o.o, Trimlini 56a)Lek, d.d., lokacija Lendava, Hotel Árxá Lendava, ti niso javno dostopni ter na Občini Lendava, ta je sicer javno dostopen, vendar ne 24 ur na dan.