Dobri človek leta 2017 je postala Marija Antolin iz Odrancev

Minulo sredo je Marija Antolin iz Odrancev prejela posebno zahvalo za dobroto, plemenitost in človekoljubna dela, ki jo podeljujeta revija Ženska in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Tokrat so še štiriindvajsetič izbrali Dobrega človeka. Vse letošnje predloge so predstavili v novembrski prilogi revije Ženska, komisija in bralci pa so do 12. decembra 2017 glasovali za izbor letošnjih dobrotnice/ka, darovalke/ca, izjemne osebnosti in dobrega človeka. Pri izboru je sodelovalo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, končne prireditve pa se je udeležila tudi ministrica Anja Kopač Mrak, končna prireditev pa se je odvijala v Narodni galeriji v Ljubljani.

Člani posebne komisije (Mojca Senčar, Jure Sešek, Zmaga Grah, Aleksandra Blaznik Klinar, Neva Železnik, Marta Krpič) so glasovali in izbrali:

● Dobrotniki 2017 so: trenerji in prostovoljci Centra športnikov brez meja Vidim cilj iz Ljubljane. 
● Darovalci 2017 so: prostovoljci Humanitarnega zavoda Pod strehco iz Ljubljane. 
● Izjemna osebnost 2017 je: Darja Lovšin iz Ljubljane.
● S poslanimi glasovnicami pa so bralci revije Ženska izbrali dobrega človeka 2017: Marijo Antolin iz Odrancev.

Ni ji težko dati, če ima

Marija Antolin iz Odrancev je v otroštvu in najstništvu živela v hudem pomanjkanju, zato zdaj, ko lahko, rada pomaga drugim, ki se znajdejo v stiski. Z možem sta od mladih let do upokojitve živela in delala v Nemčiji in bila soustanovitelja društva Lipa v Münchnu. Skrbeli so za varovanje slovenske kulturne dediščine ter gojili spoštovanje in ljubezen do domovine in do nemških gostiteljev. Čeprav v pokoju, Marica ne more sedeti križem rok. Ob skrbi za bolnega moža in dom ima še vedno dovolj energije, zato je kmalu po vrnitvi v Odrance postala pridružena članica Društva onkoloških bolnikov – Skupine za samopomoč bolnikov z rakom Murska Sobota. Je zelo dejavna in pri delu skupine pomaga s prevozi, pri pripravi stojnice za Rožnati oktober, izdelavi daril za predavatelje … Je tudi članica Društva kmečkih žena Odranci ter KUD-a Odranci in tudi tam pogosto priskoči na pomoč s prevozi in pri organizaciji različnih društvenih dejavnosti. Hitro opazi, če nekdo potrebuje pomoč, in se takoj odzove. Zbira oblačila za socialno šibke, sama pa podarja tudi hrano Romom in včasih tudi denar. Ni ji težko dati, če ima, in ko vidi, da je koga osrečila, je tudi sama srečna.