Do včerajšnjega dne peticijo podpisali 803 občani

Do včerajšnjega dne so peticijo, v kateri se zbirajo podpisi za odstranitev migrantskega namestitvenega centra na Industrijski ulici, podpisali 803 občani. Spomnimo: Peticijo je vzpodbudilo dejstvo, da se migranti lahko gibljejo po mestu Lendava.

O tem, da se migranti lahko prosto gibljejo po Lendavi in nenazadnje po Pomurju in Sloveniji, smo poročali med prvimi, obiskovalci pa ste nam vneto pošiljali fotografije in se medsebojno obveščali o lokacijah. To je bila pika na i, pravijo pobudniki peticije, na kateri se zbirajo podpisi za odstranitev migrantskega namestitvenega centra na Industrijski ulici, katero so do včerajšnjega dneva podpisali 803 občani.

Peticijo je moč še vedno podpisati v večini gostinskih lokalov v mestu in tudi v nekaterih salonih ter restavracijah. Peticija pa se nahaja tudi v gostinskih lokalih izven mesta, po posamičnih naseljih. “Januarja 2016 je v Lendavi bil postavljen Namestitveni center za migrante z večjimi bivalnimi kapacitetami. K postavitvi tega centra lokalna skupnost ni dala soglasja, občani pa o dogajanju nismo bili ustrezno uradno obveščani. Občani občine Lendave smo zaskrbljeni, prestrašeni in se počutimo ogroženo. Ocenjujemo, da se je stopnja varnosti prebivalcev v občini Lendava že poslabšala, zelo hitro bo pa se dodatno poslabšala s prispetjem novih, oziroma vrnjenih migrantov iz drugih držav. Splošna kakovost življenja se je v Lendavi po postavitvi tega centra poslabšala. Tudi škoda, ki je posledično nastala gospodarstvu in turizmu, ni ocenjena,” piše v opisu peticije. Med drugim piše še, da lokacija centra ni primerna in zahtevajo, da se namestitveni center umakne takoj.

Kot pravijo pobudniki peticije, bodo se podpisi zbirali še naprej, dokler se ne bo premaknilo vsaj nekaj, podpisani izvodi peticije pa bodo poslani neposredno v državni zbor. So pa migrantsko problematiko obravnavali na minuli 9. redni seji občinskega sveta, kjer so se soglasno odločili, da odprtega tipa migrantskega namestitvenega centra ne podpirajo, med drugim pa je bilo s strani pristojnega ministrstva lansko leto sporočeno še, da gre za prehodni center.