Do ponedeljka nas bodo sončni žarki pošteno greli

Včerajšnji petek so se temperature v popoldanskem času pričele zviševati, vrhunec pa bodo dosegle prihajajoči ponedeljek, ko bo tudi najtoplejši dan prihodnjega tedna. Današnji dan bo kot nalašč za vodne aktivnosti!
Tako kot včerajšnji petek, bo tudi današnjo soboto suho in vroče. Včerajšnje jutro je bilo sicer sveže, namerili smo jih 15, čez dan pa se je živo srebro dvignilo do 31 stopinj Celzija. Še topleje bo današnjo soboto. Nad Alpami, srednjo Evropo in severnim Sredozemljem je šibko območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka od zahodnega Sredozemlja in severne Afrike k nam spet toplejši in bolj suh zrak. Ta zračna masa bo torej poskrbela za letošnji že četrti vročinski val, ki bo vrhunec dosegel v ponedeljek, ko jih bomo namerili 36 stopinj Celzija.

Posebne oblačnosti in dežja ni za pričakovati. Slovenija se bo v prihajajočih vročih dneh nahajala na severozahodnem robu območja dotoka vročega afriškega zraka, nad našimi kraji pa bo pihal jugozahodni veter. Drugače bo le jutri, ko bo zapihal šibak vzhodnik. Starejši in vremensko občutljivi ljudje bodo lahko čutili običajne znake vročinske obremenjenosti, zaradi vročine pa še naprej ostajajo težave v kmetijstvu. Primanjkljaj vode se bo povečal,  kmetijske rastline pa bodo še naprej v sušnem in verjetno tudi vročinskem stresu.

Priporočila ob vročih dneh: Prostore zračimo v jutranjih urah in delu dopoldneva, popoldne se zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje, koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. do 19. uro, izogibamo se fizičnim aktivnostim na prostem (tudi v hribih so poleti koncentracije ozona visoke) in aktivnosti na prostem izvajamo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

Prvo ohladitev lahko pričakujemo v torek. Dnevne temperature bodo občutno padle in se ustalile pri 26 stopinjah Celzija. Tako bo vse do petka, v teh dneh pa bo obstajala tudi možnost dežnih kapelj. Jutranje temperature ostajajo enake.