Do četrtka znova vroče, za tem padavine

Po včerajšnjem oblačnem vremenu se nad naše kraje vračajo sončni žarki ter vročina. A ne za dolgo. Vroče bo do četrtka, že v petek in čez vikend pa bodo “na sporedu” vnovič padavine. Zelo vroče bo v četrtek, ko je lokalno moč pričakovati tudi do 38 stopinj Celzija.
Kot kaže, bomo v teh dneh v večjem delu Slovenije že pred koncem tedna našteli več vročih dni, kot jih običajno beležimo v vsem poletju skupaj. Noč iz nedelje na ponedeljek nam je prinesla padavine, a te vsekakor niso bile nič konkretnega. Zemlja je suha, zbita in razpokana, večja količina dežja pa preprosto odteče. V minulih dneh smo bili že skorajda siti visokih temperatur, zato smo ob padcu temperatur na 25 stopinj Celzija bili prepričani, da so te skorajda prenizke. A je “oddih” prijal! V sredo in četrtek bo sončno in vroče.

Iznad jugozahodne Evrope se proti Alpam in zahodnemu Balkanu širi območje visokega zračnega tlaka. Nad naše kraje v višinah z vetrovi severovzhodne smeri priteka postopno toplejši in bolj suh zrak. To seveda pomeni, da je pred nami drugi letošnji vročinski val. Pri tem pa seveda velja omeniti, da se bo dvignil nivo vlažnosti, kar pomeni, da bomo vročino še težje prenašali. Vročinski valovi so zadnjih 20 let naša stalnica, v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja pa so bili prej izjema kot pravilo.

Izjemno topel junij

Po hladnem maju spada letošnji junij med tri najtoplejše vsaj od leta 1950. Od njega sta bila toplejša junija 2003 in 2019. Letošnji junij je že dvanajsti zaporedni junij s pozitivnim odklonom temperature glede na obdobje 1981–2010. Letošnji junij je bil izjemno osončen. Kazalnik trajanja sončnega obsevanja glede na primerjalno obdobje 1981–2010 je na državni ravni znašal 144 %. To letošnji junij uvršča na prvo mesto najbolj osončenih junijev po letu 1961. Letošnji junij je prehitel predlanskega (2019), ki je imel kazalnik trajanja sončnega obsevanja na državni ravni 139 %, in junij 2000, s kazalnikom 137 %. V tem tisočletju je opazen trend vse bolj osončenih junijev, saj jih je bilo 15 s kazalnikom osončenosti nad 100 % in le šest z nižjim od 100 %. Odkloni navzdol so tudi manjši kot tisti navzgor.