Do 13. oktobra policija z akcijo za večjo varnost pešcev

Z namenom, da bi se v jesenskem času izboljšala varnost pešcev v cestnem prometu, tudi na območju Policijske uprave Murska Sobota policisti izvajajo poostrene aktivnosti za zagotavljanje varnosti pešcev.
“S poostrenimi nadzori bomo ugotavljali kršitve voznikov motornih vozil, ki ne bodo upoštevali prednosti pešcev na prehodih za pešce in ne bodo upoštevali omejitev hitrosti v naseljih in odsekih cest, kjer je večja udeležba pešcev. Prav tako bomo ugotavljali kršitve pešcev, predvsem nepravilno hojo po cesti, neustrezno osvetlitev in nepravilno prečkanje cest. Preventivne aktivnosti bodo usmerjene predvsem v osveščanje pešcev, da morajo sami čim bolje poskrbeti za svojo varnost v prometu in umirjanje hitrosti voznikov motornih vozil na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Pred nami so namreč meseci, ki so do pešcev najmanj prizanesljivi. Največ nesreč z udeležbo pešcev je prav jeseni in pozimi, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa spolzke. Policisti bodo v naslednjih dneh poleg preventivnih aktivnosti zato izvajali tudi poostrene nadzore, kjer bodo pozorni na nepravilnosti pešcev, še posebej pa na kršitve voznikov motornih vozil, s katerimi ogrožajo pešce. Varnost pešcev je ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih ter vzgojnih aktivnosti tako Javne agencije RS za varnost prometa, ki je tudi nosilka nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev, kot tudi Policije.

“Policisti Policijske uprave Murska Sobota so do 30.9.2019 obravnavali 594 (703 v letu 2018) prometnih nesreč. V teh prometnih nesrečah je bilo udeleženih 20 (15 v letu 2018) pešcev. V prometnih nesrečah v letošnjem letu med pešci ni bilo smrtnih žrtev (2 v letu 2018), 5 (7) pešcev je bilo hudo in 14 (4) lahko telesno poškodovanih. Večina vseh prometnih nesreč v katerih so bili udeleženi pešci se je zgodila v naselju, v letošnjem letu 14 (v enakem obdobju 2018 pa 10),” so še sporočili iz PU Murska Sobota.