Dela prosti dnevi v letu 2019

Predlani smo Slovenci imeli 11 dela prostih dni, lansko leto 13. Tudi leto 2019 bo zelo naklonjeno tistim, ki imajo radi dela proste dneve, saj bodo skoraj vsi padli na dneve med ponedeljkom in petkom.
Leto 2018 je bilo v tem smislu nekaj posebnega, saj razen velikonočne in binkoštne nedelje, ki sta vedno na nedeljo, noben dela prost praznični dan ni bil ob koncu tedna. Kaj pa letošnje leto? Prvega in drugega januarja smo že bili doma, kar pomeni, da je pred nami še 10 dela prostih dni. Letošnje leto je torej nekje med predlanskim in lanskim, saj bo dela prostih dni skupno 12.

Ob koncu tedna bomo letošnje leto praznovali le Dan upora proti okupatorju (27. april), to je v soboto. Doma smo bili že prvega in drugega januarja. 2. januar je dela prost dan od predlani. Doma bomo spet 8. februarja, na Prešernov dan. Ta bo letos v petek in nam bo, poleg kulturnega udejstvovanja, ponudil podaljšan konec tedna.

Naslednji podaljšan vikend bo že za Veliko noč. Ta bo nastopila v nedeljo 21. aprila, velikonočni ponedeljek pa dan kasneje, torej 22. aprila, temu pa sledi že prej omenjeni Dan upora proti okupatorju. Prosta dneva bosta znova med tednom 1. in 2. maja. Govorimo o prazniku dela, ki pade na sredo in četrtek. Prost bo tudi 25. junij, Dan državnosti, ki pade na torek.

15. avgust je cerkveni praznik, Marijino vnebovzetje, ki pade na četrtek. Prav tako na četrtek pade Dan reformacije (31. oktober) in v petek Dan mrtvih (1. november). Božič bo v letu 2019 v sredo 25. decembra, v četrtek 26. decembra pa Dan samostojnosti in enotnosti. Že sicer pa Slovenci nimamo nič več dela prostih dni kot vse naše sosednje države. Številke so podobne oziroma praktično iste.