Danes slovesno v cerkvah, največji cerkveni praznik tudi letos v znamenju ukrepov

Po mnogih slovenskih cerkvah bo slovesno, koliko se sicer v teh časih da, saj katoličani praznujejo Marijino vnebovzetje. Praznik je v slovenski verski tradiciji močno zakoreninjen in je največji Marijin praznik, ter dela prost dan- letos je sicer padel na nedeljo.
Cerkveni praznik Marijino vnebovzetje je velik cerkveni praznik in je pri nas močno zakoreninjen. Mariji so v Sloveniji posvečene številne cerkve in kapelice, veliko Slovencev pa na ta dan običajno veliko roma, a bo tudi letos zaradi epidemioloških ukrepov drugače. Marijino vnebovzetje predstavlja poklon ženi, je praznik upanja, vernikom kaže, da lahko vsakdo, ki sledi zgledu, ki ga je Marija postavila s svojim življenjem, doseže to, kar je dosegla ona – večnost.

Zakaj ta praznik?

Leta 1950 je papež proglasil versko resnico: “Ko je Brezmadežna Mati Božja, večna Devica Marija dopolnila svoje zemeljsko življenje, je bila s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo.” Ta dogma velja v Rimskokatoliški Cerkvi, vendar pa je bila vera v Marijino vnebovzetje zelo razširjena že prej in to tudi v številnih drugih krščanskih Cerkvah.

Tudi v pravoslavnih Cerkvah verjamejo, da je bilo Marijino telo po smrti čudežno preneseno v nebesa, in 15. avgusta praznujejo ustrezni praznik. Ta praznik se imenuje v srbski pravoslavni cerkvi Velika gospojina, v številnih drugih pravoslavnih Cerkvah pa Marijino zaspanje.

Od leta 1992 dalje je Marijino vnebovzetje tudi v Sloveniji dela prost dan. Slovenski kristjani na ta dan množično romajo na Brezje na Gorenjskem, Ptujsko goro, Sveto goro nad Gorico in pri nas v Prekmurju Turnišče.

Sejemske prireditve ob slovesnem prazniku “Velike meše” v Turnišču tudi letos ne bo

Današnji praznik turniški občini že desetletja daje še poseben pomen v ohranjanju romarske in sejemske tradicije. Kot dela prost dan nudi romarjem prostor in čas, da se priporočijo Mariji pod logom, prijateljem priložnost za druženje in sprostitev, turistom pa možnost, da doživijo sejemski utrip. Epidemija koronavirusa je tudi letos odnesla tradicionalno sejemsko prireditev ob slovesnem prazniku “Velike meše.”