Danes se začnejo posvojitve zaseženih kužkov!

Kot je znano so policisti pred tednom dni odkrili in odvzeli 107 mladih psov različnih psov, ki sta jih iz Madžarske v Italijo tihotapila državljana Italije. Takrat je uradni veterinar kužke odvzel in jih začasno namestil v zavetišče za male živali v okolici Moravskih Toplic. Za čistokrvne mladiče psov, ki so jih zasegli pomurski policisti bo potrebno odšteti 230 evrov, za cepljenje in druge stroške.
Zlasti mnoge ljubitelje malih živali je zaskrbelo, da bi lahko mlade pasje lepotce evtanazirali, kar se kot kaže ne bo zgodilo. Matjaž Emeršič, tiskovni predstavnik na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) nam je napreč zatrdil, da gre za same zdrave in socializirane kužke, ki ne bodo evtanazirani, temveč jih bodo ponudili v posvojitev ljubiteljem živali v Sloveniji. Tako bodo v zavetišču “Mala hiša” v Lukačevcih pri Moravskih Toplicah, že danes (torek, 26.9.2018) začeli z izdajo in posvojitvijo psov, ki so bili zaseženi italijanskim tihotapcem na pomurski avtocesti. Za posameznega štirinožca bo treba odšteti 230 evrov, koliko znašajo stroški bivanja v zavetišču, cepljenja proti steklini in drugih obveznih karantenskih obveznosti. Po besedah Marjana Kerčmarja, direktorja murskosoboške Veterinarie, veterinarske ambulante, pod okriljem katere deluje zavetišče Mala hiša v Lukačevcih, pričakujejo, da bodo dnevno uspeli v posvojitev dati do 25 živali. Več informacij je mogoče dobiti na telefonski številki Male hiše 031 732 700, uradne ure zavetišča pa so med tednom od 10. do 14. ure, v soboto od 9. do 12. ure.

Sicer pa, kako zanimivo in aktualno je tihotapljenje čistokrvnih štirinožnih prijateljev psov, iz vzhodne v zahodno Evropo pogosto potrjujejo tudi slovenski policisti, ki jim niso tuja odkritja tihotapljen različnih ras psov. Tako so, med drugim pomurski policisti pred dobrim tednom znova, na pomurski avtocesti odkrili tihotapce živali. Dva Italijana sta namreč v kombiju prevažala kar 107 pasjih mladičev, namenjenih na italijanski trg, kar menda tam doseže astronomske cene, kjer naj bi en čistokrvni kužek, glede na raso, dosegli ceno tudi več tisoč evrov, čeprav običajno gre za ponarejeno čistokrvnost, ponarejeni pa naj bi seveda bili tudi uradni papirji o prednikih. Tokrat so živali bile kupljene blizu madžarsko-romunske meje, torej so iz Romunije, Moldavije ali Ukrajine, ni pa redkost, ko se takšna tihotapljenja začnejo na Slovaškem, Češkem, Poljskem ali Madžarskem. Žal je to le en izmed primerov odkritja nezakonitega prevažanja pasjih mladičev, tokrat jih je bilo 107, običajno pa še veliko več …

Spomnimo: Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota so v petek, 14.9.2018 ob 11.45 uri na avtocesti iz smeri Pinc proti Mariboru v bližini izvoza Gančani zaustavili in kontrolirali 45-letnega voznika tovornega vozila znamke Iveco in 50-letnega sopotnika, oba državljana Italije. Pri pregledu listin in zunanjosti vozila je bilo najprej ugotovljeno, da na vozilu ni veljavne vinjete, kot prometno dovoljenje pa je voznik izročil le kopijo, za kar mu je bila izrečena globa. Med postopkom se je iz tovornega prostora vozila slišalo množično cviljenje živali. Voznik je bil pozvan, da odpre vrata tovornega prostora. V vozilu so bili nameščeni večji in manjši zabojniki. Pri pogledu v zabojnike je bilo v slednjih polno pasjih mladičev. Psi so bili stlačeni v zabojnike in zaprti v kletke, kjer ni bilo posd z vodo in hrano. Med postopkom je bilo ugotovljeno, da tujca nezakonito prevažata 107 pasjih mladičev, med katerimi je eden poginil. Na vprašanja, če imata ustrezne papirje sta na vpogled dala le 18 potnih listov za pse“, je povedala Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.

Policisti so v nadaljevanju obvestili tudi pristojno inšpekcijo URSVHVVR, ki je postopek prevzela in pse odvzela, ter jih namestila v zavetišče za živali. Podan je bil predlog pristojnemu prekrškovnemu organu Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Tujcema bo izdana odločba pristojnega prekrškovnega inšpektorja in globa v višini 800 evrov. Po nestrokovni oceni bi tujca s prodajo psov zaslužila od 60.000 do 70.000 evrov. Sicer pa je podrobnosti primera, na dnevu odprtih vrat na sedežu enot v Dolgi vasi razkril Janko Šobak, komandir Policijske postaje za izravnalne ukrepe. Kot je povedal, naj bi Italijana trdila, kako so bili pasji mladiči kupljeni na Madžarskem. Iz fotografij, ki so jim nam posredovali s PU Murska Sobota, je razvidno, da so med odkritimi psi tudi akite, čivave, francoski buldogi in bulterierji. Kakrokoli že, živali so zdaj v zavetišču Mala hiša v Lukačevcih pri Moravskih Toplicah, kjer bodo so do današnjega torka ostale v karanteni, sedaj pa jih lahko vsakdo posvoji …