Danes se začenja stavkovni val, pričenjajo ga policisti

Danes se začenja je stavkovni val, ki bo eden največjih doslej. V prihodnjih treh dneh bo pet sindikatov javnega sektorja tako rekoč ustavilo državo, saj bo delo prekinilo osemdeset odstotkov sindikalno organiziranih javnih uslužbencev. “Stavka bo tako velika, da se jo bo videlo iz letala,” napoveduje sindikalist šolnikov, Branimir Štrukelj.
Prvi bodo danes pred vlado glasno protestirali policisti, nadaljevali bodo zdravstveniki in končali šolniki. Danes je torej s stavko pričelo 9.000 policistov in zaposlenih na notranjem ministrstvu. Policijska stavka je seveda omejena z zakonom, v praksi pa to pomeni, da bodo policisti izrekli kakšno kazen manj in kakšen opomin več. A če boste divjali po cesti ali storili kakšno kaznivo dejanje, vam čez prste zagotovo ne bodo pogledali. Policisti bodo sicer v času Cerarjeve vlade stavkali že drugič. Sindikati zahtevajo dosledno spoštovanje vsega dogovorjenega ob zadnji stavki.

V torek bo, od osme do desete ure, opozorilno stavkalo tudi 40.000 zaposlenih v zdravstvu, a ne zdravniki, temveč vsi od sester pa do kuharjev, psihologov in mnogih drugih. Omenjeni bodo v času opozorilne stavke delali kot ob nedeljah in praznikih in če ni nujno, k zdravniku ne hodite, saj boste primorani čakati dlje. Seveda pa v isti sapi ti mirijo, da bo za vse pomoči potrebne poskrbeli, saj je tudi njihova stavka omejena.

Največ vprašanj pa odpira sredina stavka šolnikov in zaposlenih v vzgoji. Teh je v naši državi 37.000. Kakih 15.000 se jih bo zbralo tudi na ljubljanskem Kongresnem trgu in to naj bi bil shod, ki bo viden iz letala, kot je dejal Štrukelj. Nekateri bodo v šolah in vrtcih kljub temu ostali. Organizirano bo varstvo za tiste v prvi triadi, nikjer pa ne bodo izvajali programov. Tudi hrano bodo ponekod starši morali prinesti s seboj. Zaposleni na Dvojezični srednji šoli Lendava in Dvojezični osnovni šoli II Lendava bodo stavkali v sredo.

Skupno bi takoj naj stavkalo okrog 80.000 ljudi, že konec januarja pa je stavkalo 30.000 ljudi. Če ne bo zbližanja stališč med sindikati in vlado, bomo spomladi najverjetneje videli še kakšno stavko.