Danes se začenja prvi del akcije 0,0 šofer

Danes se začenja prvi del akcije 0,0 šofer, ki bo potekala vse do nedelje, 11. junija. V tem času bodo policisti preverjali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Policija: “Če ste uživali alkoholne pijače, nikar ne sedajte za volan!”
Namen akcije je osveščati o nevarnosti udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjševati število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami. Število prometnih nesreč, v katerih je prisoten alkohol, se je v letu 2016 nekoliko povečalo. Največ alkoholiziranih voznikov je še vedno med povratniki in mladimi v starosti med 24 in 34 let. Akcijo bodo ponovili še v novembru in decembru (od 6. do 12. novembra in od 11. do 24. decembra).

Policisti bodo tako med 5. in 11. junijem po vsej Sloveniji preverjali vožnjo pod vplivom alkohola in vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Izvajali bomo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Največ alkoholiziranih voznikov je še vedno med povratniki in mladimi v starosti med 24 in 34 let. Polovica udeležencev, ki vozijo pod vplivom alkohola, je starih od 18 do 44 let, pri tem pa je velika večina moških.

Delež povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, v zadnjih letih upada sorazmerno z zmanjševanjem števila prometnih nesreč in se giblje okrog 10 %. V lanskem letu se je ponovno povečal delež smrtnih prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani povzročitelji. Leta 2014 je bilo 23,4 % tistih, ki so povzročili smrtno prometno nesrečo pod vplivom alkohola, leta 2015 je bilo takih 28,4 %, leta 2016 pa 31,7 %.

Prvi del poostrenega nadzora je evropsko usklajen in poteka v več evropskih državah hkrati.