Danes se začenja akcija za večjo varnost pešcev

Z današnjim ponedeljkom se začne nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev, ki bo potekala od 1. do 14. oktobra 2018. Začelo se je obdobje, ko je svetli del dneva krajši, zmanjšano vidljivost pa povzročata tudi občasna megla in slabo vreme. Vse to vpliva na varnost v prometu, še posebej najbolj ranljivih skupin udeležencev. Pešci, poskrbite za svojo vidnost, vozniki, bodite pozorni nanje!
Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih ter vzgojnih aktivnosti Javne agencije RS za varnost prometa (AVP), ki je nosilec nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev.

Lani najmanj smrtnih žrtev med pešci v zadnjih 17. letih

Lani so se na slovenskih cestah smrtno ponesrečili 104 udeleženci, med njimi je bilo 10 pešcev, ki predstavljajo skoraj 10 % delež med vsemi umrlimi udeleženci v prometnih nesrečah. V letu 2016 je bilo smrtnih žrtev med pešci 22, v zadnjih petih letih pa skupaj 82. Letošnje statistike do konca avgusta beležijo 10 smrtnih žrtev med pešci na slovenskih cestah.

Glavni trije vzroki za nastanek prometne nesreče z najhujšimi posledicami za pešce v zadnjih petih letih so neupoštevanje in odvzem prednosti, zaradi katerega je življenje izgubilo 23 pešcev, neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov, zaradi katerega je življenje izgubilo 20 pešcev in nepravilnosti pešca, zaradi katerega je življenje izgubilo 26 pešcev

Starejši pešci še posebej ogroženi

Med najbolj ogroženo starostno skupino pešcev spadajo predvsem starejši, na eni strani zaradi pešajočih psihofizičnih sposobnosti, pogosto pa tudi zaradi slabše opaznosti, saj so pogosto temneje oblečeni. V letu 2017 je umrlo pet oseb, starejših od 65 let, kar predstavlja polovico vseh umrlih. V zadnjih petih letih je v starostni kategoriji nad 65 let umrlo 41 oseb, kar predstavlja polovico vseh smrtnih žrtev med pešci.

Z vidika pešcev je izrednega pomena, da se zavedajo svoje ranljivosti in ravnajo po prometnih predpisih – pri hoji uporabljajo pločnike ter cesto prečkajo na označenih prehodih za pešce, kjer ni pločnikov pa hodijo ob levem robu, da prej opazijo nasproti vozeča vozila. V primeru teme in slabše vidljivosti je tudi nujna uporaba odsevnih teles in svetlejših oblačil.

Vozniki na drugi strani morajo upoštevati omejitve hitrosti ter na prehodih vedno ustaviti pešcem oziroma jim z jasno kretnjo nakazati varno prečkanje ceste. Agencija načrtuje v prihodnjem letu izvesti opazovanje vedenja voznikov na prehodih za pešce ter v skladu z rezultati opazovanj pripraviti ustrezne ukrepe.

Policisti bodo v tem času izvajali poostrene nadzore in obenem opozarjali na varno udeležbo v prometu:

– izvajali bodo krajše poostrene nadzore tam, kjer je največja problematika varnosti pešcev, predvsem v bližini prehodov za pešce in na drugih območjih. Pri tem bodo pozorni tako na spoštovanje predpisov s strani voznikov motornih vozil in morebitne kršitve (na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce) ter na spoštovanje predpisov s strani pešcev (nošenje odsevnih teles, pravilna stran hoje, varno prečkanje vozišč itd.);
– pešce bodo tudi opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu in jim razdelili nekaj odsevnih teles za večjo vidnost