Danes se v Murski Soboti začenjajo Bogatajevi dnevi

V središču Murske Sobote se bodo danes, začeli dnevi zaščite in reševanja, t. i. Bogatajevi dnevi. Zanimive predstavitve bodo obiskovalcem na voljo vse do sobote, 10. junija.
Dnevi zaščite in reševanja so največja prireditev v Sloveniji, kjer se predstavljajo enote civilne zaščite, različne reševalne službe ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Že od leta 2005 jih vsako drugo leto organizira Uprava RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Tokratni dnevi zaščite in reševanja so že šesti po vrsti, vendar bodo prvič poimenovani po nekdanjem dolgoletnem poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije Miranu Bogataju.

Delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami si bo mogoče ogledati v razstavnih šotorih v obliki statičnih predstavitev (panoji, publikacije, zgibanke, filmi, animacije) ter v obliki dinamičnih predstavitev na različnih lokacijah v mestu, kjer bodo enote, službe in organizacije predstavile opremo in prikazale reševalne tehnike oziroma simulacije reševanja. Odprtje Bogatajevih dni se bo zgodilo ob 16.00 uri.

V okviru prireditve bo potekalo državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite, državna vaja sil za zaščito in reševanje, tekmovanje gasilskih desetin, tek 112 ter več strokovnih posvetov in srečanj.

V posebnem šotoru bodo najsodobnejšo opremo za zaščito in reševanje predstavili domači in tuji proizvajalci. Poseben poudarek v okviru prireditve je namenjen mladim, torej predšolski in šolski mladini. Na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja bo skupaj sodelovalo več kot 3.000 pripadnikov različnih organizacij iz sistema zaščite in reševanja. Ker bodo aktivnosti potekale v središču mesta, pričakujejo več kot 10.000 obiskovalcev. Predstavila se bo tudi policija.