Danes se odpirajo muzeji, galerije in knjižnice

Vlada je na minuli četrtkovi seji sprejela odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, s katerim so kot izjeme od prepovedi dodane knjižnice, muzeji in galerije v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko. Odlok velja od sobote, 23. januarja, pa do 29. januarja.
Z novim odlokom vlada po dveh tednih ponovno kot izjemo o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom omogoča delovanje knjižnic, muzejev in galerij v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko. Gre za Gorenjsko, Koroško, Obalno-kraško, Osrednjeslovensko, Podravsko, Pomursko, Primorsko-notranjsko, Savinjsko in Zasavsko statistično regijo, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. V ustanovah bodo seveda primorani zagotoviti najmanjši možni stik med obiskovalci, obvezno bo razkuževanje rok pred vstopom v prostore in prezračevanje. O nošnji maske seveda ni potrebno posebej razglabljati.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja omenjena dejavnost, se omeji na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. Galerije, muzeji in knjižnice so nazadnje svoja vrata na podlagi vladnega odloka zaprli 9. januarja.