Danes se je začelo koledarsko poletje: Do nedelje bodo temperature padale, za tem sledi vnovični vzpon

21. junija se začenja koledarsko poletje. Temperature so za ta letni čas primerne. Čeprav bodo te do nedelje padale in se prav v nedeljo ustavile pri številki 24, sledi prihodnji teden vnovično višanje. Že v torek jih bomo izmerili 30 in za tem vsak dan več.
Že ta vikend se bo temperatura spustila nekoliko pod 30 stopinj Celzija, ponekod pa se bodo pojavljale krajevne plohe. Največji upad temperature bo v nedeljo, ko jih bomo izmerili “le” 24, že prihodnji teden pa sledi vnovičen dvig temperatur. Verjetnost popoldanskih neviht bo ta vikend nekoliko večja. Nad severno Evropo je ciklon z vremensko fronto, nad zahodno Evropo pa se krepi anticiklon. Nad naše kraje z zahodnimi vetrovi kljub nižanju temperatur doteka topel in bolj suh zrak. Kot kažejo zdajšnje napovedi, se bo lepo in vroče vreme nadaljevalo predvsem v drugi polovici tedna, ko bi na sporedu lahko imeli drugi vročinski val.

S Sončevim obratom ali solsticijem bo danes nastopil prvi poletni dan. A to ne pomeni, da se danes začenja tudi meteorološko poletje, vanj smo stopili že v začetku junija. Za visoke temperature se sicer ni bati: Zadnja poletja so značilna po tem, da temperature dosegajo 35 stopinj Celzija ali več. Ker je v ponedeljek zadnji šolski dan, lahko konec tedna proti morju že pričakujemo povečan promet z občasnimi zastoji in daljše čakalne dobe na mejnih prehodih. Vozniki bodite strpni. Temperatura vode na slovenski obali je 24 stopinj Celzija. Koledarsko poletje se na severni polobli začne 21. junija oz. ob poletnem solsticiju in traja do 23. septembra, ko je jesensko enakonočje. Na južni polobli se poletje začne 21. decembra in konča 21. marca.

Danes popoldne bo večinoma sončno, v notranjosti bo nastajala spremenljiva oblačnost, možne bodo posamezne nevihte, kakšna lahko tudi močnejša. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 31 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo bo spremenljivo oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, ki se lahko pojavljajo tudi dopoldne.

Želimo vam všečno in sonca polno poletje! 🙂