Danes obeležujemo svetovni dan turizma

Tema letošnjega svetovnega dneva turizma, ki ga obeležujemo danes, 27. septembra, je “Turizem za vključujočo rast.” Pandemija Covid-19 ima velik družbeni in gospodarski vpliv, prizadeta so tako razvita gospodarstva kot tista v razvoju, še posebej so prizadete marginalizirane in najbolj ranljive skupine. Ponovni zagon turizma bo pripomogel k hitremu okrevanju in rasti, pri čemer je bistven vključujoč razvoj, ki bo pravičen do vseh.
Turizem je pomemben del svetovne ekonomije in seveda tudi slovenske. Po poldrugem letu boja s korono je turistični sektor pri nas doživel hude udarce. Med pandemijo se je pri prihodih zmanjšal za 61 %, pri nočitvah pa za 55 %. A krivulja se je že obrnila – pri nas in v tujini. Turistična doživetja v času pandemije vse države prilagajamo situaciji in pri tem Slovenija ni nobena izjema.

“Pred nami je dolgotrajno okrevanje, a tu gre za izjemno prilagodljiv ekosistem. Naš turizem se bo preoblikoval,” je dejal minister Zdravko Počivalšek. Po podatkih Banke Slovenije je turistični priliv (oz. izvoz potovanj) v 2019, letu pred epidemijo covida-19, znašal 2,8 milijarde evrov, kar je bilo 33 % vrednosti celotnega izvoza storitev v plačilni bilanci Slovenije v 2019 in hkrati 5 % več kot v letu 2018 (pa 53 % več kot pred desetimi leti). Izdatki domačega prebivalstva za potovanja v tujino in njihova potrošnja v tujini (oz. uvoz potovanj) so v letu 2019 znašali 1,5 milijarde evrov, kar je bilo za 1 % več kot v letu 2018 in za 32 % več kot pred desetimi leti.

Zamisel o obeležitvi svetovnega dneva turizma 27. septembra vsako leto je predlagal pokojni Ignatius Amaduwa Atigbi iz Nigerije. Namen ustanovitve Svetovnega dneva turizma je osveščati mednarodno skupnost o vlogi turizma in njegovem vplivu na družbene, politične, gospodarske in kulturne vrednote ljudi po svetu. Namen dogodka je obravnavati globalne izzive, ki so bili izpostavljeni v Agendi za trajnostni razvoj do leta 2030, in razpravljati o tem, kako turistična industrija prispeva k doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Barva dogodka je modra.