Danes obeležujemo svetovni dan čebel

Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja. Na ta dan se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Svetovni dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja.
Tretjina svetovne hrane je odvisna od čebel, 70 odstotkov pa od čebel in ostalih opraševalcev. Torej – vsaka tretja žlica hrane, ki jo pojemo, je plod dela čebel. Treba se je zavedati, da so čebelje družine trenutno na višku svojega razvoja. V panjih je v eni čebelji družini do 70.000 čebel in poraba hrane je na čebeljo družino tudi do kilogram hrane na dan. In če čebele en teden ne vzletijo, v naravi ne najdejo ničesar, to pomeni, da čebelja družina v tem času potrebuje od pet do sedem kilogramov hrane, ki jo mora zagotoviti čebelar. Nadomestilo je v obliki sladkornega sirupa. V nasprotnem primeru bi čebele od lakote propadle.

Zgodil se je ogromen napredek v razmišljanju ljudi o pomenu čebel in drugih opraševalcev, pravijo čebelarji. Ljudje se danes zavedajo, da čebela ni samo žuželka, ki piči, ampak je kritični člen v verigi pridelave hrane, zato se tudi število pomorov čebel zmanjšuje. “Seveda pa nas čaka še ogromno dela. Doseči moramo, da se čebele razglasi za ogrožene, kajti samo takrat bomo lahko res rekli, da bodo sprejeti ukrepi, ki bodo zares zaščitili čebele in ostale opraševalce,” še pritrdijo poznavalci.

Po vsem svetu ugotavljajo, da imajo pri opraševanju izjemno vlogo tudi divji opraševalci, med njimi so posebej pomembne divje čebele, to so čmrlji in čebele samotarke. V Sloveniji smo do zdaj našli 564 vrst divjih čebel, med njimi 35 vrst čmrljev, kar glede na velikost države v primerjavi s podatki iz drugih držav kaže na razmeroma velik potencial.

V okviru Organizacije združenih narodov je Slovenija na pobudo Čebelarske zveze Slovenije predlagala razglasitev dneva čebelarjev. Predlog so soglasno podprle vse članice in tako letos svetovni dan čebel obeležujemo tretjič.

99 let organiziranega čebelarstva v Lendavi

Predsednik lendavskega čebelarskega društva, ki šteje 46 članov, Štefan Cigut, je v poudaril, da je leto 2019 zaznamovalo slabo medenje z izjemo akacije, da je bilo minulo leto leto zdravstvenih težav čebeljih družin, tukaj je mislil predvsem na hudo gnilobo čebelje zalege, leto pa so zaznamovale tudi zgoščene aktivnosti društva. Izpostavil je, da v čebelarskem krožku na DOŠ I Lendava sodeluje 5 otrok, društvo pa ima 4 častne člane, torej člane, ki so starejši od 80 let.