Danes obeležujemo Dan upora proti okupatorju

Dan upora proti okupatorju (včasih samo Dan osvobodilne fronte ali Dan OF) je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 27. aprila. Na ta dan leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda.

OF je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev. To so bili: Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler (za KP), Josip Rus (za Sokole), Tone Fajfar (za Krščanske socialiste), Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar (za Slovenske kulturne delavce). Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo “Protiimperialistična Fronta”. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.

“Zgodovina je najboljša učiteljica. Današnji dan naj nam služi kot opomin, da složni, skupaj združeni Slovenci, zmoremo premagati nepremagljivo. Današnji dan naj nam služi kot vodilo, da pogled usmerjamo v prihodnost, tako kot so ga naši borci usmerjali leta 1941. Zacelimo rane preteklosti in skupaj soustvarimo našo prihodnost. Skupaj zmoremo in znamo!” je ob dnevu upora proti okupatorju dejal premier Cerar in dodal, da se “ob današnjem državnemu prazniku spominjamo pogumnega upora Slovenk in Slovencev proti okupatorju. Njihova požrtvovalna borba, odločnost in tovarištvo so omogočili preživetje našega naroda ter pomenijo temelj ustanovitvi naše samostojne države. S ponosom in hvaležnostjo gledam na njihov zmagovit boj za svobodo in preživetje slovenstva.