Danes ob 13:25 se bo v Lendavi začela 25. kolesarska dirka po Sloveniji

25. izvedba dirke Po Sloveniji se bo začela jutri v Lendavi, na njej pa bodo nastopili tudi nekateri najboljši kolesarji na svetu, vključno z Uranom, Cavendishom, Kittlom, Rogličom, Majko in drugimi. Pet favoritov za etapne in končno zmago je spregovorilo na včerajšnji tiskovni konferenci v Moravskih Toplicah.
25. izvedba dirke Po Sloveniji je zares dirka presežkov. Dirka bo imela pet etap, torej eno več, kot v preteklih letih, ter prenos na Eurosportu in TV Slovenija. Navijači ob cesti in za televizijskimi sprejemniki bodo imeli kaj za videti – na dirki je 9 ekip svetovne serije World Tour ter še številne močne prokontinentalne in kontinentalne ekipe. Dirka se bo začela z ravninsko etapo v Pomurju, seveda bo to idealna priložnost za šprinterje. Dirka bo postala hitro zelo težka, še posebej v tretji in četrti etapi, ko zavijemo v gore, dirka pa se bo zaključila z vožnjo na čas med Trebnjim in Novim mestom.

Medtem ko so na prvih izvedbah Dirke po Sloveniji zmagovalci dobili nov avtomobil, je zdaj skupna zmaga vredna 4.900 evrov. Drugouvrščeni dobi 2.480 evrov, tretjeuvrščeni 1.220, denarno nagrado pa dobi še dvajsetouvrščeni (130 evrov). Zmaga na posamezni etapi je vredna 2.450 evrov (drugo mesto prinaša 1.240 evrov, tretje 610 evrov). Skupni nagradni sklad znaša 45.230 evrov.

V sredo, 13. junija 2018, ob 13.25, bo start 1. etape dirke v Lendavi, zato bo do enourna zapora cest na relaciji Lendava – Dolga vas – Genterovci – Dobrovnik – Vidonci – Grad – Gornja Radgona – Vučja vas – Ljutomer – Murska Sobota. Promet bo oviran na celotni relaciji predvidoma do 17.45.

Pet zvezdnikov in favoritov za etapne (in tudi končno) zmage je danes spregovorilo na tiskovni konferenci:

Rafał Majka (BORA hansgrohe), zmagovalec dirke Po Sloveniji v letu 2017

“Prav tako kot lani tudi letos pričakujem dobro dirko. V Slovenijo smo prišli s priprav v Sierra Nevadi, ta dirka pa je za nas del priprav na Dirko po Franciji. Tukaj imamo močno ekipo, prav tako tudi drugi, kar je dobro za dirko. Mislim, da je dobro, da so organizatorji dodali dodatno etapo. To pomeni en dan dirkanja več za nas in en dan manj treniranja.

Danes smo že bili na kolesih in ceste so čudovite. Na dirki se želim dobro odrezati, ob tem pa ni najbolj pomembno ali bom zmagal ali ne. Želim opraviti dober trening in skupaj z Davidom Formolo pokazati nekaj posebnega. Letos bo težko zmagati, Roglič je favorit, prav tako pa imamo na koncu še vožnjo na čas.”

Marcel Kittel (Team Katusha Alpecin)

“Ne vem koliko etap lahko zmagam na dirki Po Sloveniji. Prva etapa je zagotovo ustvarjena za šprinterje, za drugo nisem prepričan, bomo videli. Danes smo bili za eno uro na kolesih. Pokrajina je čudovita, z veliko majhnimi vasicami in veliko narave, spominja me na dom v Nemčiji. Dirke se veselim, to je moja prva dirka v Sloveniji. Tukaj sem že bil s starši, ko sem bil mlad, a se ne spomnim veliko.

Vsak šprinter si naredi načrt za sezono. Dauphiné in Dirka po Švici sta zelo težki preizkušnji, zato je za nas super, da smo lahko prišli sem in bomo imeli tukaj dobro dirko.”

Mark Cavendish (Dimension Data)

“Že tretjič bom dirkal v Sloveniji, lani je bila to celo moja edina dirka pred Tourom in bila je super dirka. Letos je konkurenca še močnejša kot lani. Na štartu je veliko odličnih šprinterjev, kar je odlično za ta del leta. Imeli bomo dve priložnosti in ciljal bom na zeleno majico. Nato bodo vajeti prevzeli vsi, ki se borijo za skupno zmago, mi pa bomo uživali v naravi. Slovenija je čudovita dežela, vesel sem, da sem znova tukaj. Tudi hrana je čudovita.”

Rigoberto Uran (Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale)

“To je moj prvi nastop na dirki Po Sloveniji, in zame dobre priprave pred dirko v Franciji. Izbrati sem moral med dirkami in raje sem prišel sem kot na Dauphiné. Moj prvi cilj so dobre priprave na Dirko po Franciji, s Primožem Rogličem na štartu pa bo težko zmagati. Dirka ima pet etap, kar je dovolj zame.”

Primož Roglič (Team LottoNL-Jumbo), zmagovalec dirke Po Sloveniji v letu 2015

“Lepo je dirkati na domačih cestah, pred domačimi navijači. Običajno me vidijo le na zaslonih, zdaj pa me lahko vidijo v živo na cestah. Prav noro je, ko pomislim, da bo šla dirka čez moj domači kraj, in seveda pričakujem, da me bo tam podpiralo veliko prijateljev in sosedov.

Številni me imajo za favorita, vendar bomo vsi štartali izza iste štartne linije. Nimam nobene prednosti. Nato bo sledila borba do zadnje etape. Vsi na štartu imamo enake možnosti, zato lahko pričakujemo odlično borbo in najboljši kolesar bo zmagal. To je moja zadnja dirka pred Dirko po Franciji, in zadnja priložnost, da ugotovim, če moramo kaj izboljšati.”