Danes je prvi pomladni dan

Čeprav današnje jutranje niso in tudi dnevne ne bodo pomladne, pa je danes kljub temu nastopil prvi pomladni dan. Če smo natančni, bo pomlad nad naše kraje danes prišla točno ob 16 uri in 15 minut. Za prvi pomladni dan je med drugim značilno tudi enakonočje ali ekvinokcij.
Včeraj smo se prebudili v sneženo jutro, danes pa imamo že prvi pomladni dan, pa čeprav temperature in narava nista prav nič pomladni. Z današnjim dnem se na severni Zemljini polobli torej začenja pomlad, ki bo nastopila ob 16.30 uri po našem času. Takrat bo Sonce na nebu navidezno natančno nad ekvatorjem. Na prvi pomladni dan bo Sonce nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem, nato se bodo dnevi daljšali do nastopa poletja, ki bo nastopilo 21. junija ob 10.07 uri po poletnem času.

Enakonočje je zgolj teorija

Teoretično bi bil zaradi tega na enakonočje dan enako dolg noči, a se to v praksi ne zgodi, saj je dan definiran kot časovno obdobje, ko sončna svetloba lahko doseže površje, če na njem ni krajevnih ovir, kot je gorovje; ker se sončna svetloba ne pojavlja v obliki enega žarka, pač pa razpršujočega snopa, Sonce osvetli površje tudi preden se na obzorju znajde v celoti. Ravno tako dnevna svetloba osvetljuje površje zaradi odboja sončnih žarkov, ko je njihov vir – Sonce – še oziroma že za obzorjem. Zato je na ekvinokcij dan približno 14 minut daljši od noči na ekvatorju, proti poloma pa se ta čas povečuje. Dejanska enaka dolžina dneva in noči se tako pojavi nekaj dni proti zimskemu delu leta.

Zaradi enakonočja imajo težave komunikacijski sateliti

Ena izmed posledic obdobij enakonočij je moteč učinek na delovanje komunikacijskih satelitov. Ko se Sonce v tem času postavi za geostacionarni satelit, pride do izjemno močnega žarčenja na sprejemnike na zemeljskem površju ter oslabljenega delovanja, ki lahko traja od nekaj minut do ene ure.

Temperature nič kaj pomladne

Temperature pa seveda niso nič kaj pomladne. Vse do konca tega tedna se bodo jutranje temperature gibale pod ničlo, od -6 do -2. Dnevne bodo vsak dan višje, v razponu od -1 do 10. Najvišjo dnevno temperaturo bomo imeli čez vikend, ko bomo izmerili med devet in deset stopinjami Celzija. Padavin ni moč pričakovati, bo pa oblačno. Nad severnim Sredozemljem je ciklonsko območje. Od severovzhoda doteka k nam vlažen in hladen zrak.