Danes je prvi pomladni dan

Čeprav današnje jutranje niso in tudi dnevne ne bodo pomladne, pa je danes kljub temu nastopil prvi pomladni dan. Če smo natančni, je pomlad nad naše kraje danes prišla točno ob 10 uri in 39 minut. Za prvi pomladni dan je med drugim značilno tudi enakonočje ali ekvinokcij.
Že dlje časa se zbujamo v sveža jutra, danes pa imamo že prvi pomladni dan, pa čeprav temperature niso ravno pomladne. Z današnjim dnem se je na severni Zemljini polobli torej začela pomlad, ki je nastopila ob 10.39 uri po našem času. Takrat je bilo Sonce na nebu navidezno natančno nad ekvatorjem. Na prvi pomladni dan je Sonce nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem, nato se bodo dnevi daljšali do nastopa poletja, ki bo nastopilo 21. junija.

Enakonočje je zgolj teorija

Teoretično bi bil zaradi tega na enakonočje dan enako dolg noči, a se to v praksi ne zgodi, saj je dan definiran kot časovno obdobje, ko sončna svetloba lahko doseže površje, če na njem ni krajevnih ovir, kot je gorovje; ker se sončna svetloba ne pojavlja v obliki enega žarka, pač pa razpršujočega snopa, Sonce osvetli površje tudi preden se na obzorju znajde v celoti. Ravno tako dnevna svetloba osvetljuje površje zaradi odboja sončnih žarkov, ko je njihov vir – Sonce – še oziroma že za obzorjem. Zato je na ekvinokcij dan približno 14 minut daljši od noči na ekvatorju, proti poloma pa se ta čas povečuje. Dejanska enaka dolžina dneva in noči se tako pojavi nekaj dni proti zimskemu delu leta.

Zaradi enakonočja imajo težave komunikacijski sateliti

Ena izmed posledic obdobij enakonočij je moteč učinek na delovanje komunikacijskih satelitov. Ko se Sonce v tem času postavi za geostacionarni satelit, pride do izjemno močnega žarčenja na sprejemnike na zemeljskem površju ter oslabljenega delovanja, ki lahko traja od nekaj minut do ene ure.