Danes bodo izbirali najboljši Prekmurski špricer. Se bo vinska klet Kelenc znova zavihtela na prvo mesto?

Društvo vinogradnikov Goričko in Javna služba za kmetijsko svetovanje bosta tudi letos pripravila deveto ocenjevanje prekmurskih špricerjev. Lani so, spomnimo, ocenjevali vina 30 vinarjev, ki so skupno oskrbnovali 87 lokalov. Na ocenjevanje so se lahko prijavili le vinogradniki, ki delujejo v vinorodnem okolišu Prekmurje.
Društvo vinogradnikov Goričko in Javna služba za kmetijsko svetovanje Murska Sobota bosta danes pripravila že deseto ocenjevanje Prekmurskih špricerjev. “Tü točimo prekmurski špricer” je akcija, katere cilj je v gostinskih lokalih promovirati vina iz Prekmurja. Posebne zunanje oznake se podeljujejo gostincem na podlagi pravilnika in vloge Odbora prekmurski špricer. Oznake so začeli podeljevati novembra, leta 2008. Trenutno je v Prekmurju označenih 100 lokalov. Trdimo lahko, da je poleg piva, špricer med nizko alkoholnimi pijačami najbolj razširjena pijača v Prekmurju in na Štajerskem.

Letošnje ocenjevanje bo potekalo danes, v prostorih vinskega centra Goričko. Finalni izbor špricerjev bo točno opoldne. Ocenjevanje poteka tako, da najprej šest članska komisija, ki je sestavljena iz predstavnika stroke, dveh predstavnikov gostincev, predstavnika društev vinogradnikov ter dveh predstavnikov potrošnikov, anonimno oceni vse vzorce špricerjev (v 2 dcl kozarcu je 1 dcl vina+1dcl mineralne vode Radenska). Ocene so do pet točk, najvišja in najnižja pa se izločita, v povprečje pa se vzamejo štiri ocene. Po ocenjevanju člani komisije deset najvišje ocenjenih vzorcev na podlagi primerjalne pokušnje, razvrstijo od prvega do desetega mesta. Nižji skupni seštevek dodeljenih mest s strani članov komisije pomeni boljšo uvrstitev.

Najboljši špricer so do sedaj točili v gostilnah, ki jih z vinom oskrbuje Vinska klet Kelenc iz Lendavskih goric

“Za prekmurski špricer mora vino biti suho, alkohola pa ne sme nikakor biti več kot 11 odstotkov,” je eno izmed najpomembnejših pravil, ki se ga vinarji morajo obvezno držati. In kakšna je bila lani najpomembnejša ugotovitev ocenjevalne komisije? “Najboljši špricer letos točijo v gostilnah, ki jih z vinom oskrbuje Vinska klet Kelenc iz Lendavskih goric,” so dejali člani ocenjevalne komisije.