Danes bo objavljen tretji razpis za pridobitev sredstev za krepitev gospodarstva v Sloveniji živečih Madžarov

Danes bo objavljen tretji razpis za pridobitev finančnih sredstev za krepitev gospodarstva na narodnostno mešanem območju, natančneje, na območju v Sloveniji živečih Madžarov. Madžarska vlada je za tukajšnje “potrebe” tokrat namenila kar 2,8 milijona evrov finančnih sredstev.
Minuli torek je v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi potekala predstavitev tretjega razpisa za pridobitev finančnih sredstev, ki jih deli madžarska vlada. Skorajda polna dvorana je jasno kazala na velik interes potencialnih prijaviteljev, še toliko bolj pa, zaradi povečanega proračuna. Gre za nepovratna sredstva za krepitev gospodarstva na območju, kjer živijo prekmurski Madžari, razpis pa slednje hkrati spodbuja, da ostanejo tukaj kjer so. Tokratni razpis se nanaša na kmetijstvo in malo gospodarstvo, upravičenci pa so, poleg kmetijstva, mala in srednje velika podjetja na upravičenem območju.

Madžarska vlada je za tukajšnje “potrebe” tokrat namenila kar 2,8 milijona evrov finančnih sredstev. 1,4 milijona evrov sredstev je na voljo za gospodarstvo, prav toliko sredstev pa za kmetijsko dejavnost. Kot ocenjujejo pristojni, takšen znesek pomeni velik napredek, takšno priložnost pa je, vsekakor pametno izkoristiti, še posebej za to, ker gre za nepovratna sredstva. Za razpisom tudi tokrat stoji zavod ProFutura, ki je bil prav v te namene odprt leta 2016, na podlagi dogovora predsednika vlade Republike Madžarske Viktorja Orbana in takratnega predsednika vlade Republike Slovenije Mira Cerarja na srečanju v Lendavi.

Razpis bo danes objavljen na spletni strani http://profutura.si, rok za oddajo izpolnjenih vlog pa je 12. julij. Denar iz razpisa se lahko porabi za nabavo osnovnih sredstev z obeh že prej omenjenih področij. Prijavitelj seveda mora zagotoviti lasten, 25-odstotni delež, najvišja dodeljena finančna spodbuda pa je lahko 25.000 evrov na posameznega prijavitelja, torej kar deset tisočakov več kot pri zadnjem razpisu. A pozor! Če ste med tistimi, ki ste prejšnje ali že letošnje leto prejeli takšno finančno vzpodbudo, lahko le-to v tem razpisu uveljavljate le v obliki razlike do 25.000 evrov.