Današnji Mednarodni muzejski dan 2021 bomo obeležili tudi v Lendavi

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih. V Lendavi bomo ta dan obeležili s prostim vstopom v Galerijo-Muzej Lendava in pogovor z Daretom Birso pred Sinagogo.
Mednarodni muzejski dan (MMD 2021) se letos posveča temi Prihodnost muzejev: Okrevanje in novi izzivi. Letošnja ICOM tema želi opomniti na ključne spremembe v naši družbi in okrevanje v času epidemije COVID-19. V okviru letošnje teme sporočajo, da so muzeji aktivni člen sprememb, da ponujajo premislek o odnosu do skupnosti, soočajo se z novimi izzivi dela in modeli kulturne kreativnosti. Muzeji se morajo tudi zavzemati za ustvarjalni potencial kulture kot področja izzivov ter inovacij v izgradnji pravične in trajnostne prihodnosti. Muzeji in galerije bodo danes po celi Sloveniji obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov,

Današnji mednarodni muzejski dan bomo obeležili tudi v Lendavi

Ob mednarodnem muzejskem dnevu je vstop v naše ustanove prost. Pričakujemo vas na lendavskem gradu, v Sinagogi Lendava in v Muzeju meščanstva. Na lendavskem gradu so poleg stalnih razstav na ogled občasne razstave: Fotografska razstava Pannonia Reflections 2020, razstava Roberta Juraka z naslovom Zašvasan svet in mednarodna fotografska razstava Črno-beli svet. Ob 19. uri bo v Sinagogi Lendava finissage razstave Dareta Birse z naslovom Ukradene slike. V sklopu zaprtja razstave se bo Atilla Pisnjak, umetnostni zgodovinar našega muzeja pogovarjal z umetnikom. Formalni program bo potekal na trgu pred Sinagogo v navzočnosti največ 50-ih obiskovalcev,” so sporočili iz Galerije-Muzeja Lendava.

Odpiralni čas ob Mednarodnem muzejskem dnevu:

Lendavski grad: 8.00–16.00
Sinagoga: 8.00–16.00 in 18.00–21.00
Muzej meščanstva: 8.00–16.00