Današnje volitve na območju občine Lendava v znamenju visoke volilne udeležbe in nepravilno izobešenih zastav

Kot kaže, bodo današnje volitve po celotni državi, pa tudi na območju naše občine minile v znamenju visoke volilne udeležbe, kar velja tudi za predčasno glasovanje, minile pa bodo tudi v znamenju nepravilno izobešenih zastav na večini, če ne celo na vseh voliščih na območju občine Lendava. Na to so nas opozorili tudi nekateri naši bralci.
Dan D

Slovenija torej danes izbira novo sestavo državnega zbora za prihodnja štiri leta. Kot kaže bodo današnje volitve minile v znamenju visoke volilne udeležbe, kar pa velja tudi za območje Občine Lendava. Po neuradnih informacijah je v nekaterih krajevnih skupnostih danes do 10.00 ure ob seštevku predčasnega glasovanja svoj glas oddala skorajda četrtina prebivalcev, veliko pa je tudi takih, ki se bodo na volišča odpravili po nedeljskem kosilu. V Občini Lendava ima sicer volilno pravico okrog 9.200 občanov, ki lahko svoj glas oddajo na 22. voliščih.

Na voliščih nepravilno izobešene zastave?

Kot smo že v zgodnjem dopoldanskem času s strani nekaterih bralcev našega spletnega portala bili obveščeni, je na večini, če že ne na vseh voliščih, bilo zaznano nepravilno izobešanje zastav. In kaj pravi zakonodaja? Če je zastava Republike Slovenije izobešena skupaj z dvema drugima zastavama, mora biti zastava Republike Slovenije v sredini (16. člen Zakona o grbu, zastavi in himni). V tem primeru je torej pravilno izobešanje zastav sledeče: evropska zastava, zastava Republike Slovenije in zastava Madžarske.

Kako je sicer prišlo do nepravilnega izobešanja zastav ni povsem jasno, smo pa danes uspešno priklicali predsednika tukajšnje volilne komisije, Bojana Bočkoreca, ki nam je zatrdil, da je volilnim komisijam na voliščih podal navodila, da se le-ta morajo urediti v skladu z zakonom, torej tudi izobešanje zastav. Je torej večina komisij na voliščih naredila isto napako, ali pa je vendarle šlo za napačna navodila?

Kršenje volilnega molka

“Dežurna služba Ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve poslancev v državni zbor začel v petek opolnoči in se bo končal v nedeljo, 24. aprila 2022, ob 19. uri, danes do 10. ure skupno prejela 296 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Dežurna služba je samo danes prejela 54 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Večina obvestil se nanaša na poslano e-poštno sporočilo na večje število naslovov in ponavljanje oddaje o volitvah na televiziji,” so sporočili.