Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva: Mladim bo danes vrata odprl tudi lendavski Varis

Kako lahko različne poklice približamo mladim? “Tako, da jim povsem od blizu pokažemo, kako poteka delo v podjetju na različnih delovnih mestih,” so prepričani v podjetjih, zato z namenom informiranja mladine in njihovih staršev Gospodarska zbornica Slovenije že tretjič organizira Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše.
Prijavljena podjetja, med katerimi je tudi uspešno lendavsko podjetje Varis, bodo danes ob 16.30 uri na stežaj odprla svoja vrata šolarjem in njihovim staršem, da jih obiščejo in v realnem delovnem okolju spoznajo različne poklicne možnosti. Na ta način skušajo šolajoči mladini vsaj nekoliko olajšati odločitev glede izbire poklica ter jim dati dobro popotnico pri njihovih nadaljnjih kariernih usmeritvah.

Predstavila se bodo podjetja iz različnih gospodarskih panog iz vse Slovenije, ogledi bodo potekali na okoli 150 lokacijah širom Slovenije in tudi širom Pomurja. Podjetja se bodo predstavila na različne načine, npr. z vodeno predstavitvijo podjetja, s predavanji, s predstavitvami poklicev in delovnih mest, s pogovori z zaposlenimi. Na ta način želi GZS omogočiti mladim in njihovim staršem spoznavanje perspektivnih poklicev, ki jih gospodarstvo potrebuje, obenem pa ponuditi učencem zaključnih razredov osnovnih šol in njihovim staršem več informacij o naravi dela in procesih v realnih delovnih okoljih. Razbiti želijo tudi nekatere stereotipe o manj in bolj priljubljenih oziroma spoštovanih poklicih.

Projektu se kot partnerji pridružujejo Zavod RS za zaposlovanje, Zavod RS za šolstvo ter Center RS za poklicno izobraževanje. Trenutno aktualen dogodek je namenjen šolski mladini in njihovim staršem, kakor tudi srednješolcem, predvsem gimnazijcem. Poklicno odločanje mladine na prehodu iz osnovne v srednješolsko izobraževanje in naprej je težka naloga za otroke. Poklicev ne poznajo dovolj dobro, še posebej ne tistih, ki so njihovim očem bolj skriti, zato je zbiranje informacij izjemnega pomena. Že tradicionalno se mladi redkeje odločajo za poklicno oz. naravoslovno tehnično izobraževanje.