Dan civilne zaščite: To sta dobitnika priznanj iz Lendave

Včerajšnji dan je bil, poleg prvega meteorološkega pomladnega dneva, tudi svetovni dan Civilne zaščite. Ta dan je bil razglašen leta 1990, razglasila pa ga je mednarodna organizacija Civilne zaščite in sicer v Ženevi. Na Brdu pri Kranju so podelili priznanja Civilne zaščite, na osrednji slovesnosti ob tem dnevu. Te so šle tudi v Lendavo, dobitniki pa jih bodo prejeli danes v Ljutomeru.
Včeraj so na osrednji slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite na Brdu pri Kranju posameznikom in organizacijam, ki delujejo v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, podelili priznanja Civilne zaščite. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, prejemnikom priznanj in nagrad pa sta čestitali tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ministrica za obrambo, Andreja Katič.

Slavnostni govornik na slovesnosti predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je v svojem govoru poudaril, da obvladovanje nevarnosti ni enostavno opravilo, saj se v vsakdanjem življenju srečujemo s številnimi grožnjami. “Sreča nesreč je, da nas praviloma še tesneje povežejo,” je dejal predsednik vlade in nadaljeval: “Ob naravnih ujmah znamo strniti vrste in ponuditi sosedu pomoč. Pripadniki in pripadnice civilne zaščite v takih trenutkih niti za hip ne oklevate, ampak se podate v reševanje ljudi, živali in premoženja.” Poudaril je tudi, da se bo vedno zavzemal za rešitve, ki nas bodo previdno in preudarno obvarovale pred naravnimi in drugačnimi nesrečami in podpiral reševalce, ki so naš prvi branik v teh prizadevanjih.

Priznanji Romeu Galu in PGD Dolga vas

Na osrednji slovesnosti je bilo podeljenih 45 priznanj, preostala bodo podeljena na 13 regijskih prireditvah v začetku marca. Regijska prireditev za Pomurje se bo odvila danes zvečer v Ljutomeru, priznanja pa bodo šla tudi v Lendavo.

Srebrni znak Civilne zaščite se podeljuje za posebne zasluge in izjemen prispevek k razvoju ter krepitvi varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami. Prejel ga bo Romeo Gal, poveljnik gasilske zveze Lendava. Prav tako bo srebrni znak Civilne zaščite prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Dolga vas. Že sicer pa bomo jutri poročali o vseh dobitnikih iz Pomurja.