DAB+ multipleks R2: Pomurski madžarski radio iz Lendave od včeraj naprej slišen tudi na digitalnih radijskih sprejemnikih

Včeraj je začelo delovati drugo nacionalno digitalno omrežje DAB+. Pred štirimi leti je v Sloveniji začelo delovati prvo digitalno radijsko omrežje, preko katerega je RTV Slovenija sprva oddajala 4 nacionalne radijske programe (danes 19). V včeraj zagnanem drugem omrežju DAB+ so na svoj račun prišli regionalni radijski programi in programi narodnostnih skupnosti.
Včeraj je z delovanjem pričelo še eno nacionalno digitalno radijsko omrežje (DAB+ multipleks R2). Na njem so za zdaj Radio Koper, Radio Maribor, Radio Capodistria in Pomurski madžarski radio, ostale radijske postaje pa bodo na svoj račun prišle po razpisu AKOS-a. Digitalni radijski signal, ki zagotavlja občutno boljšo kakovost sprejema in zvoka, se hitro širi, najhitreje v avtomobilih, število hišnih digitalnih radijskih sprejemnikov pa je za zdaj še bolj skromno. Norveška je FM omrežje, kot prva in edina evropska država do zdaj, že ukinila, v Švici pa naj bi to naredili v prihodnjih dveh. treh letih.

In kaj to pomeni za Pomurski madžarski radio? Ta bo še naprej slišen na običajnih analognih radijskih sprejemnikih, ki jih večina ima, dodatno pa je od včeraj slišen še na digitalnem področju. Nov multipleks je razdeljen na vzhodno in zahodno regijo, s tem pa bo Pomurski madžarski radio slišen bolje in slišen v novi tehnologiji z bistveno boljšim zvokom ter z možnostjo prenosa drugih informacij. Z vključitvijo v DAB+ omrežje pa bodo tako kolegi čez cesto pridobili predvsem na pokritosti, kar je večjega pomena za tukajšnjo madžarsko narodno skupnost. Signal iz multipleksa R2 za naše območje prihaja iz oddajnika na Pohorju, za preostale dele države pa iz oddajnikov na Belem križu, Kuku, Nanosu, Skalnici in Tinjanu, Boču, Plešivcu in Trdinovem vrhu.

“Konec leta, natančneje 21. decembra, morajo biti po evropski direktivi vsi novi avtomobili opremljeni z DAB+ radijskim sprejemnikom. Potrošnikom svetujejo, naj bodo pri nakupu novega avtomobila pozorni, kakšen radio je vgrajen, saj je zamenjava FM radijskega sprejemnika za DAB+ sprejemnik znatno dražja kot nakup avta z vgrajenim DAB+ sprejemnikom. Zaradi uvedbe evropske direktive si RTV Slovenija v sklopu enote Oddajniki in zveze prizadeva do decembra zagotoviti čim boljšo pokritost s DAB+ signalom v okviru multipleksa R1, R2 ali R3. Tako bodo prednosti, ki jih DAB+ omrežje zagotavlja, na voljo še širšemu delu javnosti,” so zapisali pri RTV Slovenija. V naši državi je letno prodanih okrog 50.000 avtomobilov, kar v praksi pomeni torej 50.000 novih poslušalcev digitalnega radia na leto.