Cvetka Hojnik v Mestni galeriji Nova Gorica

Rojena Lendavčanka, Cvetka Hojnik, izkušnje iz likovnega oblikovanja združuje s klasičnim likovnim ustvarjanjem, pri tem pa jo zanimajo vedno drugačne tehnike in materiali. Svoja likovna raziskovanja predstavlja v Mestni galeriji Nova Gorica.
Februarski razstavni termin v Mestni galeriji Nova Gorica je namenjen slikarski razstavi. Predstavila se je rojena Lendavčanka Cvetka Hojnik, ki na izjemno pestrem slovenskem umetniškem prizorišču pomeni svojevrstno zanimivost, saj izkušnje iz tekstilnega oblikovanja specifično združuje s klasičnim likovnim ustvarjanjem, pri čemer raziskuje vsakič drugačne tehnike in materiale. Likovna dela Cvetke Hojnik so po formi minimalistična, po izrazu in sporočilnosti pa presenetljivo kompleksna in večplastna.

“Nedvomno je za takšno odločitvijo globoka osebna izkušnja, intimno spoznanje usodne razdvojenosti, ki je temeljno gibalo naše eksistence, v pesimistični različici razumljene tudi kot potovanje od nikoder nikamor. Svetloba in tema, red in nered, vidno in nevidno ter še nepregledna množica drugih nasprotij so dvojice, s katerimi se na tej poti soočamo, jih skušamo preseči ali vsaj uravnotežiti tako v vsakdanjem življenju kot v umetniških formulacijah. Cvetka Hojnik se je odločila, da bo k temu vprašanju pristopila s skrajno reduciranimi sredstvi, s kontrastnimi barvami in s prvinskimi geometrijskimi liki ter le s temi elementi izrazila svoje pojmovanje dilem, h katerim se človeška bit vedno znova vrača,” je ob razstavi, ki bo na ogled do 25. februarja, zapisal likovni kritik Brane Kovič.

Na slikah dominira črna barva. “Njena izrazna silovitost, radikalni odstop od drugih odtenkov barvne lestvice, z ritmom nanosov in z napetostmi med uporabljenimi materiali premaga učinek monohromnosti in hkrati preseže strogost razmerij črnine same s seboj. S tem preneha biti tema kot nasprotje svetlobe, ampak postane njena absolutnost v metafizičnem smislu. Črne slike so pravzaprav monoliti, ki jih ni nujno obešati na stene, saj so lahko prislonjene obnje, kot samostojni določevalci prostora v izbrani notranjosti. Lovljenje pogleda, ki ga implicira poslikana, ritmično strukturirana površina, nadgradi časovna dimenzija, interval, potreben za obvladanje celote, sestavljene iz množice pomenljivih detajlov. Realnost vsake podobe je dejansko trojna, poleg predmeta kot takega jo tvorita še proces slikanja in odnos tistega, ki jo gleda. Gledalec je vedno tisti, ki jo interpretira, se sprašuje, kaj pomeni, kaj sporoča. Odgovor ni nikoli dokončen, občeveljaven, vsak posameznik ga najde le zase,” še poudarja Kovič.

Cvetka Hojnik je rojena v Murski Soboti. Po končani gimnaziji v Murski Soboti je diplomirala na Naravoslovno tehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, oddelek za tekstilstvo, študijski program oblikovanja tekstilij in oblačil. Študira tudi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Z nalogo En Soph – Asemblaži in teksturiranje skozi fraktale kabale pridobi na Šoli za slikanje in risanje naziv magistrica likovnih umetnosti. Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad in priznanj, med drugim je trikratna nagrajenka DLUM-a (Društva likovnih umetnikov Maribor), prejela je Gran Prix na mednarodni razstavi Žene slikari v Majdanpeku, Srbija ter posebno nagrado strokovne žirije na 3. mednarodnem bijenalu del na papiru Prijedor 2020, Bosna in Hercegovina. ter priznanje za ustvarjalnost ter produktivnost Društva mednarodnih svobodnih umetnikov s sedežem v Neaplju, Italija, predsednik Enzo Marino. V letošnjem letu je dobila dve priznanji, na bienalu Nude v Petrovcu (Črna Gora) priznanje za sliko z naslovom Prekrita s tančico ter posebno priznanje žirije v Zagrebu, Hrvaška na razstavi z mednarodno udeležbo. Aktivno sodeluje z »Eine art galerie v Bad Emsu«, Nemčija in kuratorjem Petrom Hoffmanom. Leta 2013 je imela pregledno razstavo svojih del v Galeriji – Muzej Lendava. Ob tej priložnosti je izšla njena monografija in podelitev priznanja za kulturne dosežke doma in v tujini. Je članica Društva likovnih umetnikov Maribor, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Avstrijskega društva likovnih umetnikov ter Društva mednarodnih svobodnih umetnikov. Živi in ustvarja v Lendavi.