Cveteti je začela lipa!

Kamorkoli greste te dni, vas zaobjame vonj po lipi. Domač vonj, prijeten kot topel čaj. Lipe so v polnem cvetju in šele zdaj opazimo, koliko jih pravzaprav je. Ne le na vasi, v romantični podobi vaške lipe pred cerkvijo, temveč v mestih. Ob ulicah, v skritih vrtovih, na dvoriščih. To niso mogočne stare lipe, ampak drevesa, stara po nekaj deset let.
Lipa in lipovec sta dve različni slovenski avtohtoni drevesni vrsti in ne ločeni moška in ženska rastlina, kakor bi po njunih poimenovanjih lahko napačno sklepali. Lipovec je pogostejši v gozdovih, lipe so pogosteje sadili na mestnih trgih, ob cerkvah, v drevoredih, pogosto jih srečamo kot osamela mogočna drevesa. Sadili so jih ob obeleževanju posebnih dogodkov. Tudi ob osamosvojitvi Slovenije smo jih posadili in do danes so se razvile v občudovanja vredne predstavnice svoje vrste.

Znamo ločiti lipo od lipovca? Razlikujeta se po listih, cvetovih in plodovih in tudi po fenološkem razvoju. Lipa ima večje in mehkejše liste, na spodnji strani v razcepkih žil so nežne bele dlačice, te so pri lipovcu rjasto rjave barve, listi lipovca so manjši od lipovih, lipa ima v socvetjih združenih od 3 do 5 cvetov, lipovec pa ima od 5 do 10 in več združenih cvetov. Lipa cveti najmanj teden ali dva pred lipovcem.
Letošnji začetek cvetenja lipe, je zgodnejši od povprečja, a ne prav izrazito zgoden. V osrednji Sloveniji smo prve cvetove opazili v začetku junija. V nizu let tudi pri lipi opazimo, da cvetenje postaja zgodnejše.

Lipa in lipovec sta medonosni rastlini. Čebelam postrežeta z obiljem nektarja, a le ,če je vreme suho in toplo. Idealne pogoje za medenje omogočajo tople noči s temperaturo zraka nad 15 °C, dnevne temperature med 28 in 33 °C, ter brezvetrje. Če ju med cvetenjem pere dež, cvetovi hitro lahko porjavijo in prenehajo z medenjem. Tudi previsoke temperature med cvetenjem niso ugodne. Spomnimo se lanskega leta, ko je lipa, po mokrem in hladnem maju, polno zacvetela ravno ob prvem junijskem vročinskem valu. Številni fenološki opazovalci so poročali, da se je cvetje posušilo, pristen domači lipov med pa je bil lansko leto med redkimi dobrinami.

Ali ste vedeli? Mnogo slovanskih jezikih ta mesec poimenovan po lipi. Pravzaprav ne – junij je poimenovan po lipi le na Hrvaškem, kjer je lipanj, v poljščini in litovščini pa po lipi poimenujejo julij. So pač malo bolj na severu.