Črpanje plina v Petišovcih: Grožnje se nadaljujejo

Zgodba o črpanju plina v Petišovcih še ni končana. Čeprav se je interni nadzor končal z odstopom direktorja ARS-a, Joška Kneza, agencija še ni rekla zadnje. Odprta sta namreč še dva postopka, ki britanskim investitorjem očitno ne data miru. Minister za okolje in prostor Jure Leben tako še vedno, tudi po skoraj treh mesecih, prejema grožnje oziroma različne oblike pritiska, zato njega ter njegovo družino varuje policija.
Čeprav na Arsu oba postopka, ki bi Angležem po 50 milijonskem vložku končno le omogočila črpanje Plina v Petišovcih vodi že leta, je počilo šele lanskega oktobra. Spomnimo: Takrat je minister za okolje, Leben, odredil notranji neodvisni nadzor pri delovanju Arsa, omenjeni nadzor pa je kmalu za tem odnesel Joška Kneza. Z nadzorom je minister želel preveriti, ali na zaposlene kdo pritiska in če ti delujejo v skladu z zakoni, pravili, …

Komisija je kmalu za tem ugotovila vulgarne pritiske in grožnje, še več, tujcem se naj takšni pritiski ne bi zdeli nedopustni in sporni, pripravljeni bi jih bili celo ponoviti. Arso sicer ne enega in ne drugega postopka do danes še vedno ni končal, končali pa se niso niti pritiski in grožnje Lebnu, ki jih dobiva tudi letos. Ministrstvo vse sproti prijavlja pristojnim organom, ki zato še naprej skrbijo ne samo za varnost ministra, temveč tudi za varnost njegove družine.

V britanskem podjetju Ascent Resources se branijo, da pritiski zagotovo niso prihajali iz njihovega podjetja. Pravijo, da so sledili postopkom in odgovarjali vsem vprašanjem. Ti se med drugim distancirajo od kakršne koli napake v postopku ter poudarjajo, da teh ljudi ne poznajo in da ti ljudje v bistvu škodijo omenjenemu podjetju.