Črpanje plina na petišovskem polju: Britanci imajo “financministra” za tožbo proti Sloveniji

Kot smo že poročali, bi lahko ali morda celo bo, družba Ascent Resources svoj prav glede črpanja plina na petišovskem polju iskala na slovenskih in mednarodnih sodiščih. Kar 50 milijonov evrov težek bi lahko bil zahtevek za odškodnino, po tem, ko je ARSO lansko leto izdal sklep, da je potrebno izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Financerja za tožbene postopke naj bi že pridobili.
Ministrstvo za okolje in prostor je, spomnimo, zavrnilo pritožbo družbe Geoenergo in potrdilo sklep Agencije za okolje, da je za črpanje plina z metodo hidravličnega lomljenja na območju Čentibe in Petišovcev potrebna presoja vplivov na okolje, potrebno pa bo pridobiti tudi okoljevarstveno soglasje za takšno dejavnost. Družba Ascent Resources se s tem seveda ne strinja, regijski direktor družbe Dejan Božič pa je celo dejal, da Slovenija krši mednarodno pravo, zato bodo pravico iskali na slovenskih in mednarodnih sodiščih.

Britanci imajo “financministra” za tožbo proti Sloveniji

V kolikor se bodo Britanci res odločili za tožbo proti Sloveniji, bodo za to imeli na voljo kar tri milijone evrov. Stroške tožbe bo namreč plačal specializiran ponudnik takšnih storitev. Britanci so nezavezujoče pismo o nameri za financiranje morebitne tožbe zoper Slovenijo že pridobili. Kakšno je ime in kdo je omenjena družba, specializirana za financiranje tožb ni znano, v kolikor pa se bo takšna tožba res zgodila, bi šlo za prvi takšen primer, ko sodni postopek proti državi financira podjetje, specializirano za takšna financiranja.

Takšna praksa je sicer zelo pogosta v ZDA. Na tak način se financirajo res velike tožbe, ali arbitražni postopki, saj so stroški takšnih postopkov lahko ogromni. V primeru da stranka tožbo dobi, gre 30-40 odstotkov tožbenega zahtevka nazaj temu podjetju, v kolikor pa je tožba neuspešna, omenjeno podjetje ostane tudi brez vloženega denarja, razen, če je dogovor med strankama drugačen. Omenjena podjetja imajo izvrstne pravne strokovnjake in v takšen “posel” gredo le, če je verjetnost uspeha visoka oziroma zelo visoka.

Globoka plinska vrtina Pg-10 namreč daje premalo plina, zato želijo opraviti ponovno hidravlično stimulacijo

Glavni izvršni direktor družbe Ascent Resources Colin Hutchinson je lani dejal, da jih je slovenski sistem kljub zagotovilom, ki so jih dobili, spet pustil na cedilu. Neuradno naj bi ugotovitve po proučitvi bile, da Ministrstvo za okolje in prostor pri presoji pritožbe ni upošteval mnenj šestih državnih slovenskih strokovnih institucij, ki menijo, da izvedba presoje vplivov na okolje za načrtovani poseg stimulacije vrtin Pg-10 in PG-11A ni potrebna.