Covid ambulanta v Lendavi: Vsak dan odvzamejo okrog 30 brisov in opravijo prav toliko pregledov

V okviru Zdravstvenega doma Lendava deluje Covid ambulanta, v katero na odvzem brisa in pregled vzorca prihajajo ljudje, ki jih pošlje osebni zdravnik in sicer iz občin Upravne enote Lendava iz Občin Lendava, Črenšovci, Turnišče, Kobilje, Velika Polana, Dobrovnik in Odranci. Pred nekaj dnevi jih je obiskal tudi župan Občine Odranci, Ivan Markoja, kjer imajo 55 okuženih.
V Covid ambulanti ob lendavskem Zdravstvenem domu delujejo tri ekipe, ki jemljejo brise in shranjujejo vzorce. Prisoten je zdravnik, zdravstveni tehnik in reševale. Delajo, kot pravijo v izrednih razmerah, a se ob tem zavedajo, da je potrebno vsakemu, ki zboli za koronavirusom pomagati, a osebo seveda še pred tem za potrditev okužbe testirati. Vsak, ki pride v Covid ambulanto v Lendavo ga pošlje na pregled osebni zdravnik. Osebje pravi, da so pozitivni ljudje velikokrat v veliki v stiski in se sprašujejo, kako in kje so se okužili, skrbi pa jih tudi, da okužbe morda niso prenesli družini, prijateljem ali znancem.

V Covid ambulanti v Lendavi vsak dan odvzamejo okrog 30 brisov in opravijo prav toliko pregledov. Ko odvzamejo bris in opravijo pregled pregled, osebe potem čez nekaj dni osebni zdravnik obvesti, ali so pozitivni ali negativni. Po oceni tam prisotnega zdravstvenega osebja je pri pregledu skoraj polovica pozitivnih, kar je sicer za posameznika velika skrb. Pričakovati je, bo val Covida dosegel vrh ob koncu novembra, kar poudarjajo tudi zdravstveni strokovnjaki, kajti takrat naj bi krivulja padla navzdol, a seveda le pod pogojem, če se bomo držali vseh navodil NIJZ-a.

Na fotografijah je ena od ekip, ki dela v Covid ambulanti in v urgentni medicini v lendavskem zdravstvenem domu, ki opravlja preglede vseh respiratornih bolnikov. Sestavljena je iz dveh zdravnikov in dveh diplomiranih zdravstvenikov. Osebje, ki deluje v Covid ambulanti je oblečeno v posebno zaščitno obleko, vsako osebo pa, zaradi varnosti, obravnavajo kot da je pozitivna.

Odvzem brisa

Izbrani zdravnik, na katerega se pacient obrne, najprej vzame vse potrebne podatke in če se odloči za testiranje na koronavirus, pokliče zdravnika, ki je v zdravstvenem domu na triaži za brise, in mu da podatke pacienta. Iz zdravstvenega doma nato pokličejo pacienta in mu povedo, ob kateri uri naj pride na odvzem brisa. Zabojnik po vsakem obisku razkužijo ter ga očistijo. V zabojniku lahko odvzamejo en bris na pol ure. Bistveno bolj učinkovito je testiranje na način drive-in. Prihrani se pri času, zaščitni opremi in je hitrejše.