Covid-19: Testiranje vnovič v Lendavi, pa tudi v Dobrovniku in Turnišču

Po tem, ko se je v Lendavi predzadnji dan minulega leta odvilo brezplačno testiranje na okužbo z novim koronavirusom, se testiranje ponavlja. Slednje pa se je in se še bo odvijalo v nam najbližjih občinah, to sta Dobrovnih in Turnišče. Testiranja sicer v vseh treh občinah izvaja Zdravstveni dom Lendava, postopek pa je precej enostaven, za nekatere rahlo neprijeten, sicer neboleč a hiter.
Prvo testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je odvilo 30. decembra 2020 pri Centru za zaščito in reševanje Lendava. Izvajal jo je Zdravstveni dom Lendava, po podatkih Občine Lendava pa je bilo skupno testiranih 200 oseb, od katerih je bilo pozitivnih 17 oseb. Po pričevanju testiranih je postopek neboleč, za nekatere rahlo neprijeten, a hiter. Obvestilo o rezultatu testirani v roku pol ure prejmejo na svoje mobilne telefone v obliki SMS sporočila. Zdravstveni dom Lendava bo testiranja v Lendavi sicer izvajal tudi letos, predvidoma vsak petek in ponedeljek. Prva termina sta petek, 8. januarja 2021 od 11. do 14.30, ter ponedeljek, 11. januarja 2021 od 11. do 14.30.

Bo pa Lendavski Zdravstveni dom testiranja izvajal tudi v Turnišču in Dobrovnik, pod katerega občini tudi spadata. V Dobrovniku so, denimo, prvo testiranje opravili že v torek. “V sodelovanju z Zdravstvenim domom Lendava, Zdravstveno postajo Dobrovnik, Civilno zaščito in Občino Dobrovnik se je v šotoru in prostorih novozgrajenega objekta CZR Dobrovnik v lepem, sončnem vremenu testiranja udeležilo 46 občanov: Čeprav je minilo samo 24 ur od prvega uradnega obvestila, kar je bil relativno kratek rok, je udeležba bila zadovoljiva,” je zapisal župan Občine Dobrovnik, Marjan Kardinar. Pozitivnih je bilo pet oseb. V Dobrovniku bodo testiranja ponovili še v torek 12.1.2021 in 19.1.2021. 

V Turnišču bo testiranje potekalo vsako sredo med 11.00 in 14.30 uro, pa so sporočili iz tamkajšnje Občine. Lokacija testiranja je dvorišče tamkajšnje Zdravstvene postaje, že prvič pa so testirali včerajšnji dan. Na testiranje se je podalo 59 občanov, pozitivnih je bilo 6 oseb. Za testiranje potrebujete kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument. Na testiranje se ni potrebno naročiti, namenjeno je posameznikom, ki nimajo simptomov okužbe. Kdor ima simptome okužbe, pa še vedno velja, da pokliče osebnega zdravnika.