Covid-19 se pozna tudi v vzgojno-izobraževalnih zavodih

Covid-19, ki naša življenja hromi že lep čas, v minulih dneh dosega rekordne številke, kar se tiče okuženosti prebivalstva v državi. Na razhajanje virusa nismo imuni niti na našem območju, kar se pozna tudi pri delu z vrtčevskimi otroki, osnovnošolci in dijaki. Preverili smo, kakšen je utrip v vzgojno-izobraževalnih zavodih na območju Občine Lendava. Na naša vprašanja se, kot edina ustanova, ni odzvala Dvojezična srednja šola Lendava. Vprašanja smo poslali ravnateljici Silviji Hajdinjak Prendl, javni uslužbenki.
Dvojezična osnovna šola I Lendava

Kot je za naš spletni portal sporočila Judita Vida Törnar, vršilka dolžnosti ravnateljice, “se je zaradi izrazitega porasta okužb s SARS-CoV-2 napotitev v karanteno na domu s strani NIJZ podaljšal za nekaj dni. Izobraževanje na daljavo se izvaja od 6. – 9. razreda, učenci od 1. – 5. razreda pa imajo pouk v šoli. Izvajanje pouka na daljavo bomo izvajali vse do petka. Na višji stopnji je torej prišlo do situacije, da bi večina oddelkov bilo v karanteni in sicer zaradi okužb. Enostavneje je, da uvedemo delo na daljavo, je pa tukaj upoštevan tudi preventivni faktor. Pri nižji stopnji sta v karanteni dva oddelka, a večjega upada tam, tako pri učiteljih kakor tudi pri učencih, nimamo,” je dejala sogovornica. Ta je med drugim dodala, da se je, glede samotestiranja, v šolo vrnilo 90 odstotkov učencev, glede na prvotno stanje “in hvala bogu, v tem trenutku težav ne beležimo,” je zaključila.

Dvojezična osnovna šola II Lendava

Večjih težav na DOŠ II Lendava niti pri zaposlenih, niti pri učencih ne beležijo. Noben oddelek ni v karanteni, tj. za vse oddelke poteka pouk neposredno v šoli. “Imamo pa posamezne primere karanten. Predvčerajšnjim je karanteno nastopila ena zaposlena in trije učenci in sicer zaradi visoko rizičnega stika v domačem okolju. Za te učence omogočamo pouk na daljavo. Samotestiranje zaposlenih in učencev prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, poteka v šoli brez težav. Učenci posebnega programa, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, se testirajo v varnem, domačem okolju. Sodelovanje s starši je konstruktivno. Glede na ranljivost populacije, s katero delamo, smo zaposleni še bolj dosledni in preventivni pri ukrepih, pri izvrševanju higienskih priporočil s strani učencev pa upoštevamo njihove zmožnosti in posebne potrebe,” je za naš spletni portal zapisala Alisa Sep Krajnc, v. d. ravnatelja.

Dvojezična osnovna šola genterovci

Težav v Dvojezični osnovni šoli Genterovci praktično nimajo. “Na DOŠ Genterovci so vsi oddelki redno v šoli, nimamo nobenega oddelka, ki bi pouk izvajal na daljavo. Na šoli ne beležimo upada ne pri učiteljih in niti ne pri učencih. Pouk na naši šoli poteka nemoteno. Samotestirajo se vsi učenci 3-krat na teden, brez težav. Na naši šoli je zaenkrat, kar se Covida-19 tiče resnično mirno, bomo pa vsekakor videli, kako bo v naslednjih tednih,” je sporočila ravnateljica Valerija Šebjanič.

Vrtec Lendava

Kot je uvodoma zapisala ravnateljica vrtca, Tina Hozjan, povečanje števila odsotnih otrok v zimskih mesecih ni presenetljivo, saj se v tem času vsako leto pojavijo različna virusna in druga obolenja. Zaradi Covid-19 so na dan 18.1.2022 odsotni štirje otroci, in sicer so trije v karanteni zaradi stika v domačem okolju, en otrok pa je v izolaciji. “V mesecu januarju je bila okužba potrjena pri dveh zaposlenih. Pet zaposlenih je bilo zaradi stika napotenih v karanteno na domu. Tako izolacije kot tudi karantene so se vsem že iztekle. Na dan 18.1.2022 so zaradi preventivnih razlogov odsotni trije zaposleni, ki so bili izven vrtca v stiku z osebami, katerih HAG test je bil pozitiven in čakajo na rezultate PCR testov. Nekaj zaposlenih je odsotnih zaradi uveljavljanja višje sile in zaradi nege svojih otrok. Občasno imamo zaradi tega pri organizaciji dela precej preglavic, saj teh odsotnosti ne moremo predvideti vnaprej in se moramo hitro znajti pri organizaciji nadomeščanj. Kljub manjšemu številu otrok v nekaterih oddelkih pa oddelkov zaradi ohranjanja »mehurčkov« ne moremo združevati.”

“O morebitni potrjeni okužbi pri otroku, nas morajo starši obvestili najkasneje v 12-ih urah po prejemu pozitivnega izvida. Po stiku v vrtcu bodo otroci v karanteno napoteni samo, če bo v posameznem oddelku okužba potrjena pri več kot 30% predšolskih otrok. Zato predvidevamo, da bo karanten celotnih »mehurčkov« bistveno manj, ali pa jih morda sploh ne bo,” je zaključila ravnateljica vrtca, Tina Hozjan.