Člani Kluba študentov Lendava izdelovali razkužila in jih razdelili zaposlenim v trgovinah. Izdelajte ga tudi vi!

Člani Kluba študentov Lendava so se pred nekaj dnevi v svojih prostorih lotili izdelave trenutno prozornega zlata, ali z drugimi besedami rečeno razkužila. Te so brezplačno razdelili med trgovke in delavce v lendavskih trgovinah, mi pa smo preverili, kakšen recept so uporabili.
Lepe geste članov Kluba študentov Lendava so se seveda najbolj razveselili zaposleni v lendavskih trgovinah, mi pa smo se pogovarjali s predsednikom Husom Jusićem, ki nam je razložil, kako si tudi vi, naši bralci, lahko doma prav tako sami naredite razkužilo, ki vam bo v teh in prihodnjih dneh prišlo še kako prav -pa ne le zaradi trenutno aktualne zdravstvene situacije, temveč tudi zaradi dejstva, da ga je težko dobiti, če tudi ga morda potrebujete za druge namene.

“Predpostavljajmo, da želimo narediti liter razkužila. Za to potrebujemo 700-750 mililitrov čistega alkohola (etanola) (kupiti se ga da v Sparu, Jageru, …), 285 mililitrov destilirane vode ter 15 mililitrov glicerola/glicerina, kar bo dobro za kožo. V kolikor želimo, da bo naše razkužilo imelo še prijeten vonj, lahko vanj nakapljate poljubno količino eteričnega olja, ki vam je všeč. Pomembno je, da vsi dodatki (destilirana voda, glicerin/glicerol in eterično olje), ne presežejo skupne količine 300 mililitrov, če delate s 700 mililitri alkohola ali 250 mililitrov, če delate razkužilo s 750 mililitri alkohola,” je dejal Jusić.

Da bo vaše razkužilo učinkovito je torej najpomembneje, da je vsebina alkohola v raztopini vsaj 60-odstotna. Namesto glicerina/glicerola se lahko uporabi tudi recimo gel aloe vere. Pri pripravi bo dobro imeti tudi kakšno brizgalko, dobra bo tista 100 mililitrska, v kateri lahko na 2 mililitra natančno odčitavamo vsebino. Cena je okrog 2 evra.

Razkužila so izdelovali tudi dijaki DSŠ Lendava. Na spletu je na voljo veliko receptov, na vas pa je, da se odločite, kateremu postopku slediti. Vse dokler je vsebnost etanola v vašem razkužilu nad 60 -odstotkov, bi morali biti varni.