Člani Društva vinogradnikov Čentiba ugotavljajo, da so dane naloge opravili, četudi v nekoliko okrnjeni obliki

Člani društva vinogradnikov in sadjarjev so opravili redni letni občni zbor, kjer so se seznanili z delom društva v letu 2020. Ti so med drugim ugotovili, da je društvo kljub vsem dobro poznani situaciji v lanskem letu naloge opravilo, pa čeprav v nekoliko okrnjeni obliki.
V letu 2020 so v društvu imeli 3 redne, eno izredno sejo izvršnega odbora in občni zbor. Med letom so le na začetku leta lahko izvedli nekaj od tradicionalnih dogodkov, za druge prireditve zaradi epidemiološkega stanja žal ni bilo možnosti. “Kljub vsem ukrepom smo na daljavo ali v zelo ozkem krogu izvedli določene dejavnosti, naši prijatelji, društva iz Madžarske so se naših dogodkov lahko udeleževali le do sredine marca, prav tako mi pri njih. Dogodki, katerih smo se udeležili so bili Vinogradniški kviz, Vincekovi pohodi pri sorodnih društvih, Blažev rez vinske trte ter pohod od kleti do kleti, vris poganjka vinske trte v spominsko knjigo društva, opravili smo krst svetega Urbana, poleti postavili klopotec v vinogradu člana društva, strokovna komisija je ocenila društvena vina, konec leta pa smo ob 30. obletnici društva izdali obilnejši bilten in podelili diplome,” je dejala predsednica Dorisz Farics.

Zadanih ciljev in načrtov zastavljenih na začetku leta žal niso uspeli vseh uresničiti, so pa na začetku jeseni imeli priložnost za opravljanje komercialne dejavnosti v zelo malem obsegu. Strokovna predavanja so si člani lahko ogledali preko spleta, o strokovnih informacijah s strani kmetijskega zavoda so člani bili obveščeni po elektronski pošti, prav tako informacije o možnostih prijave na razpise, itd. “Cilj za naslednje leto je ohranjanje tradicij, kot do sedaj in ohraniti stike s sorodnimi društvi z domače regije in Madžarske,” je še dejala Faricseva.

Leto 2020 so začeli s 16.902,99 evri na bančnem računu, ter leto zaključili s 16.737,89 evri. Sredstva je društvo med letom pridobilo od Občine Lendava, Agrarnega ministrstva iz Budimpešte, Madžarske samouprave narodne skupnosti občine Lendava in Zavoda za kulturo madžarske narodnosti. Društvo svojim članom že drugo leto financira tečaj FFS in tečaj stekleničenja.

V preostanku leta 2021 želijo v društvu izvesti čim več tradicionalnih programov ter srečanj. Z veseljem se odzovejo tudi povabilom sorodnih društev iz Madžarske. Prijavili so se tudi na različne razpise, določena sredstva pa tudi prejeli na svoj račun.

Na občnem zboru so med drugim podelili tudi diplome za letošnjo ocenjevanje vin, ter priznanja za dolgoletno delo v društvu. Priznanja so dobili: Tibor Fordan, Ladislav Nagy, Stanko Ivanič in Evgen Šimon. Prvaki sorte: Ivan Paušič – Zvrst 2020, Bojan Prša – Laški rizling 2020.