CI za ohranitev vinogradov in vinogradništva razočarana nad ravnanjem lendavske občinske uprave

Kmetijsko gozdarski zavod M. Sobota se je v začetku junija odzval pozivu Občine Lendava in pripravil predlog Strategije razvoja vinogradništva v Lendavskih goricah, ki so ga na delovnem srečanju v Mestni hiši predstavili tudi vinogradnikom. A ne vsem, saj na delovno srečanje niso povabili civilne iniciative Za ohranitev vinogradov in vinogradništva v Lendavskih Goricah.
Civilna iniciativa Za ohranitev vinogradov in vinogradništva v Lendavskih Goricah je razočarana nad ravnanjem lendavske občinske uprave, saj jih ta ni povabila k sodelovanju pri pripravi predloga Strategije razvoja vinogradništva v Lendavskih goricah. Vodstvo civilne iniciative je mnenja, da bi jih lendavska občinska uprava morala vključiti v nastanek tako pomembnega dokumenta, ki govori o strategiji razvoja vinogradništva na tukajšnjem območju.

Kot je povedal vodja civilne iniciative Stanko Horvat, so ob prebiranju dokumenta, ki so ga kot pravijo, pridobili iz druge roke doživeli razočaranje, saj “so pripravljavci besedila ljudje, ki sploh niso strokovnjaki za vinogradništvo.” Kot še dodaja Horvat, prisotni po njihovem mnenju tudi niso povzeli dejanskega stanja vinogradov in vinogradništva v Lendavskih Goricah, “manjkajo pa tudi primerjave z okolji, kjer jim je vinogradništvo uspelo ohraniti,” je oster Horvat.

Kot pravi Horvat, je ena izmed pomembnih zahtev peticija bila prav to, da tudi člane civilne iniciative vključijo v nastanek omenjene strategije. A ker se to ni zgodilo, slednji resno razmišljajo o tem, da poiščejo strokovno pomoč s področja vinogradništva in sestavijo svojo strategijo.