Čeprav “Vrata v Pomurje” uradno niso odprta, k Expanu hrulijo množice radovednežev

Čeprav so mu nekateri očitali domnevno razmetavanje proračunskega denarja, slišal pa je tudi nekaj drugih očitkov in kritik, eno drži kot pribito; Dr. Aleksander Jevšek, murskosoboški župan je s projektom Expano zanesljivo zmagal. Občani so namreč turistično in zabaviško atrakcijo ob znameniti “kamnšnici” že sprejeli s polnimi pljuči.
Expano resda še ni dočakal uradnega odprtja, a z atraktivno okolico že privablja številne radovedneže. Množica obiskovalcev je namreč konec tedna lepo vreme izkoristila za odkrivanje nove atrakcije Soboškega jezera. Medtem ko bo na odprtja samega paviljona potrebno počakati še do decembra, kot nam je zatrdil soboški župan, dr. Aleksander Jevšek, pa je okolica Soboškega jezera, katere ureditev je prav tako bila zajeta v projekt Vrata v Pomurje, z gradbenega vidika že končana. Največ obiskovalcev sta za začetek pritegnila motorični park in otroško igrišče, številni pa so lepo vreme izkoristili tudi za sprehod okrog jezera.

Medtem ko je večinski izvajalec celotnega projekta bil domači gradbinec Pomgrad, pa je za samo postavitev motoričnega parka poskrbela Lesnina MG oprema iz Ljubljane. Tvori ga 35 vadbenih postaj, s čimer se po neuradnih podatkih uvršča med večje v Evropi. V bližnjem bližnjem avstrijskem Gamlitzu (Gomilnica) se sicer nahaja motorični park, ki velja za največjega v vsej Evropi in premore 30 postaj, vendar pa te omogočajo skupaj skoraj sto različnih vaj. Atrakcija tam uspešno obratuje že več let. Ob lepih koncih tedna pritegne tudi do tri tisoč obiskovalcev iz različnih koncev, izkazala pa se je tudi za idealno točko za treninge nogometnih klubov, smučarjev in drugih športnikov. Podobno upajo, da se bo dogajalo tudi v murskosoboških Vratih v Pomurje.

Kakorkoli že, Expano je tako rekoč tukaj. Novo turistično in gospodarsko vozlišče regije naj bi svoja vrata odprlo predvidoma še pred zimo, končne podobe okolice jezera in motoričnega parka pa si zdaj ni treba več predstavljati zgolj na osnovi vizualizacij in opisov projekta Vrata v Pomurje.

Podjetje Pomgrad je namreč objavilo tudi video posnetek, ki prikazuje urejene površine, ki so dejansko čudovite. Kdor že nekaj mesecev ni spremljal kaj se dogaja v okolici Murske Sobote, bo gotovo prijetno presenečen nad novo podobo Kamenšnice, saj je resnično že videti kot prava turistična in športna destinacija oziroma atrakcija. Jasno razvidni so motorični park, otroško igrišče, površine, namenjene kopalcem, ter seveda paviljon, ki je stal na svetovni razstavi Expo v Milanu leta 2015. Vse, kar še manjka, so plavalci, kajakaši, deskarji in nekaj zelenja, česar v mrzli zimi ne, a že pomladi jih gotovo ne bo manjkalo.

Ne smemo prezreti, da je paviljon prepoznavne oblike že pred časom zavzel svoje mesto ob jezeru, v minulih mesecih pa so tam končno začele nastajati še načrtovane športne površine, ki so sedaj bolj kot ne končane. V projekt Vrata v Pomurje je namreč zajeta tudi ureditev Soboškega jezera, katerega celotna južna brežina bo odslej namenjena športu. S sofinanciranjem iz evropskega mehanizma Celostnih teritorialnih naložb so uredili 43.183 kvadratnih metrov površin. Motoričnemu parku, naravnemu kopališču, pontonskemu otoku, prostorom za piknike, infrastrukturi za številne športne aktivnosti in večjemu prireditvenemu prostoru so namenili skupno 1.400.000 evrov.