Čeprav narava že cveti, pa bo zima še pokazala zobe

Po vikendu, ki je pred nami, se bo za več dni zaključilo toplo obdobje. Pred nami so namreč vetrovni ter nekoliko neobičajno hladni dnevi. A letos nas resnično ne more nič več presenetiti, kar se vremena tiče.
Nad večjim delom Evrope se nahaja območje visokega zračnega pritiska z lepim vremenom. V tem območju se nahajajo tudi naši kraji. Območje nizkega zračnega tlaka z vremenskimi frontami je na severu Evrope. Nad nami pihajo zelo šibki vetrovi spremenljivih smeri. Proti koncu tedna se bo preko srednje Evrope proti nam pomikala hladna fronta, nad severno Evropo pa se bo okrepilo območje visokega zračnega pritiska. Proti našim krajem bo ob koncu tedna, od severovzhoda, začel dotekati občutno hladnejši zrak.

Včerajšnji in današnji dan veljata za najtoplejša. Občasno bodo predvsem čez dan ponekod pihali šibki vetrovi spremenljivih smeri. Prihodnje dneve bo že drugače. V noči na soboto se bo oblačnost postopno pričela zgoščevati. Pozno popoldan nas bo od severovzhoda dosegla hladna fronta, ki se bo v noči na nedeljo pomikala preko naših krajev. S prihodom hladne fronte nas bo od severovzhoda v noči na nedeljo zajela izrazita ohladitev. Meja sneženja se bo do nedeljskega jutra ponekod spustila do nižin, vendar bo količina padavin, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, zelo majhna.

V prvi polovici naslednjega tedna bo nad našimi kraji kraljeval zelo hladen zrak. Jutranje temperature bodo povsod po Sloveniji, razen na Primorskem, vsaj v prvi polovici tedna, pod lediščem, najvišje dnevne pa sprva med 1 in 5 °C, kasneje pa se bodo postopno dvigovale. Izrazita ohladitev od nedelje naprej torej prinaša zimske temperature. V prihodnjem tednu obstaja velika verjetnost pozebe v širšem obsegu na rastlinah, ki so se že prebudile.