Čeprav Lendava ni uspela pri projektu EPK, pa “v Lendavi govorimo kulturo“ tudi brez tega naziva. Občina je že vložila ugovor na evropsko komisijo

Ministrstvo za kulturo je, spomnimo, minuli teden na novinarski konferenci objavilo seznam mest, ki so se uvrstila v drugi krog izbora za naziv Evropska prestolnica kulture 2025. Lendava se žal v končni izbor ni uvrstila, a kot je za naš portal takrat v odzivu na takšno odločitev dejal Romeo Varga, direktor Zavoda za turizem in razvoj Lendava, “bomo projekte in programe, ki so bili ustvarjeni čez ta celoten proces priprave, zagotovo uporabili v prihajajočem obdobju.”
Lendava je bilo najmanjše mesto, ki se je potegovalo za naziv evropske prestolnice kulture 2025 in pri tem izpadlo iz igre, med drugim zaradi pomanjkljive infrastrukture in premajhnih prenočitvenih zmogljivosti. Kot smo zapisali že takoj, eno uro po razglasitvi v članku z odzivi, so tako župan kakor člani programskega sveta za naš medij izrazili predvsem razočaranje, še več, župan Magyar je bil prepričan, da je Lendavi bila storjena krivica ter dodal še, da je šlo za “kuhinjo.” Da ima Lendava bogato kulturno in kulinarično ponudbo ni skrivnost, pristojni pa so stavili predvsem na multikulturnost in čezmejno povezovanje. Da Lendava ni napredovala je sicer bil drugi šok, prvi pa, ko je Lendavo zapustil prvi ključen del ekipe, takoj po zadnjih lokalnih volitvah. Denarja v igri ni bilo malo, lendavska občina pa je na evropsko komisijo že vložila ugovor.

“Veseli smo, da nam je kljub majhni ekipi in iz že znanih razlogov, v zelo kratkem času uspelo pripraviti res dobro prijavo. Žalosti nas, da nismo bili izbrani a nas hkrati veseli, da smo šli skozi ta proces in opravili veliko delo. Sam proces priprav je dal veliko novega zagona in nas spodbudil, da smo se še tesneje povezali, tako domačini med sabo kot tudi s prijatelji čez mejo. Smo edina kandidatka za EPK doslej, ki bi program izvajala v štirih državah in petih evropskih regijah. Seveda pa smo s kandidaturo želeli opozorili tudi na to, da je razkorak med bogatimi mesti in revnimi regijami vse večji. Centralizacija, pomanjkanje komunikacije in mobilnosti, neobstoječi javni prevoz pa uničujejo vsakršno predstavo o pravi evropski koheziji. Podpiranje samo najbolj naseljenih območij in velikih mest je za družbo slepa ulica in obremenitev naravnega okolja,” so zapisali na lendavski Občini.

Pomurje je najmanj razvita regija v Sloveniji. Naziv EPK bi za Lendavo predstavljal dragocen prispevek k razvoju mesta pa tudi širše pomurske regije. Žal je za nami še en neuspešen poskus. Programske vsebine, smernice razvoja mesta in finančna konstrukcija projekta so bile zasnovane na realnih in razumnih  temeljih, zato delo ni bilo zaman. “Boli me, da je odločitev bila politična. Zagovarjali smo širokost, povezovanje in neizključevanje. Združili smo hrvaško regijo, Avstrijo, Madžarsko, porabske Slovence … Nad nami so bili navdušeni, navdušeni so bili nad projektom, izrazili so željo po sodelovanju, … Evropa bi to zaznala. Gre za kuhinjo v ozadju, katere smo bili deležni ves čas. Nič čudnega, da se je prejšnja ekipa umaknila. Za Lendavo in našo regijo, kot najmanj razvito regijo v državi, bi to pomenil dodaten razvoj. Tudi sam sem igral na to karto. Pomurska regija bi s tem zelo veliko pridobila, tudi iz vidika razvoja. Zoper takšno odločitev bomo protestirali, saj je komisija evidentno kršila pravila,” je dejal lendavski župan Janez Magyar, med tem, ko je Dejan Süč za oddajo Slovenska kronika na RTV Slovenija poudaril, “da je na žalost s tem izgubila skupnost.”