Centralna plinska postaja: Upravno sodišče odločbo vrnilo v ponovni postopek ARSU

Petrol Geoterm je lansko leto začel uresničevati napoved, da bi z gradnjo centralne plinske postaje v Petišovcih, komercialno začel izkoriščati zemeljski plin iz dveh tamkajšnjih vrtin. ARSO je kasneje projektu izdal pozitivno okoljevarstveno dovoljenje, a je Slovenski E-forum na Upravno sodišče vložil tožbo za odpravo slednjega. Upravno sodišče je sedaj sprejelo odločitev, da se zadeva vrne v ponovni postopek ARSU.

Petrol Geoterm je včeraj (5.5.2016) prejel odločitev Upravnega sodišče RS, glede okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina, ki ga je podjetju lani izdala Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO). Sodišče je odločilo, da se odločba, ki jo je izdal ARSO, odpravi in se vrne v ponovni postopek istemu organu. Podjetje Petrol Geoterm je v izjavi za javnost navedlo, da odločitev sodišča obžaluje, saj ocenjuje, da so bili vsi postopki glede pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja izpeljani korektno in v skladu s slovensko zakonodajo. Za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja si bo Petrol Geoterm, kot so še navedli, prizadeval tudi v prihodnje.

Upravno sodišče sicer ni nasprotovalo nobenim vsebinskim razlogom za izdano dovoljenje, temveč proceduralnim. “Petrol Geoterm obžaluje odločitev sodišča in ocenjuje, da bo ta imela negativne posledice za gospodarstvo v regiji kot tudi za celotno slovensko gospodarstvo. Nova naprava za čiščenje zemeljskega plina bi posodobila postopek procesiranja plina, kar bi nudilo doseganje višje kvalitete plina, s tem pa bi prvič v zgodovini omogočili njegovo distribucijo v slovensko plinsko omrežje.”

V podjetju ocenjujejo, da so bili vsi postopki izpeljani korektno in v skladu s pravnim redom, zato si bodo, kot pravijo, še naprej prizadevali za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev nove centralne plinske postaje. “Okoljevarstveno dovoljenje je pomemben korak za pridobitev centralne plinske postaje, ki je eden ključnih korakov za nadaljnji razvoj energetske industrije v Pomurju, ki je pomembna za gospodarsko-družbeni razvoj celotne države,” zaključujejo.

 • biokorenček

  Bravo! Svet je rešen! Aktivisti v ekstazi!!!

 • Pbf

  Joj, kako bo pa sedaj zemlja gorela?

  • zdravakmečkapamet

   Pa daj mi ti povej, kdo normalen se sprehaja po Petišovcih (ne po javnih površinah, po privat lastnini…), opazi mehurčke, ki gredo iz zemlje, seveda posumi, da gre za uhajanje plina iz plinovoda, za katerega slučajno ve, da ravno tam poteka in da se prepriča v svojo domnevo, z vžigalnikom preveri in seveda tudi dokaže uhajanje! Nagradno vprašanje: Koliko kaznivih dejanj oz. vsaj prekrškov so te osebe (oseba) storile in kaj bi bila neka normalna reakcija, brez da ogrožaš sebe, drugih, okolja in končno tuje lastnine?

 • logan

  Zdrava kmečka pamet mi pravi, da je prvo zdravje, predvsem zdravje potomcev. Če nismo 100 % prepričani v neškodljivost tega, kar naj bi se na petišovskem polju izvajalo, se pač ne sme izvajati. Kapital pa je kapital. Vse bo naredil, da bo vas (nas) prepričal, kako dobro je za Slovenijo, da bo deset (10) let imela svoj plin. Bravo. Po desetih letih pa ista pesem kot do sedaj. Ne ista. Zemlja bo mogoče, pišem mogoče, onesnažena. In potem boš imel biokorenček.

  • biokorenček

   Zakaj pa po 70 letih eksploatacije ogljikovodikov zemlja ni onesnažena? “Mogoče” ni dovolj dobro. Mogoče bo jutri letalo padlo na šolo, pa še zaradi tega ne bomo zaprli šole in zračnega prostora. Kaka glupost, “mogoče”!!! Črpanje plina in vse kar spada zraven (tudi hidro stimulacija, aka fracing) ni nekaj novega v teh krajih. Lendave kot take ne bi bilo brez Nafte Lendava. Moti me le to, da na koncu gre le za denar… Ko je nekoč 2000 ljudi delalo v Nafti in lepo živelo, ni nikogar nič motilo. Na koncu se vedno konča z vprašanjem: “Kaj bomo pa mi imeli od tega?” Torej, ča bomo tudi mi dobili kake pare od tega, pa ta fracing ni več tak problem. Moti me dvoličnost in dvojni standardi… Tako zelo so proti fosilnim gorivom, vozijo pa potratne, nič kaj eko avte; segrevajo se na plin, kurilno olje ali pa še huje na drva; kupujejo zdravila in oblačijo se… Namesto, da bi uredili svoja življenja, svoje frustracije in razočaranost nad življenjem, se žrtvujejo za vse nas in rešujejo svet. Mogoče, pa so v bistvu njihova dejanja skrajno sebična. Mogoče pa so na nek način patetični. Mogoče…