Čentibčanka Marija Kiraly prejela madžarsko državno odlikovanje

Vlada RS je na minuli redni, 63. seji, ki se je odvijala 12. marca letos podala pozitivno mnenje k podelitvi madžarskega državnega odlikovanja “Bronasti križ za zasluge” slovenski državljanki Mariji Kiraly iz Čentibe. Po sedmih mesecih od podanega pozitivnega mnenja je Kiralyeva madžarsko državno odlikovanje tudi dejansko prejela.
Madžarska, natančneje predsednik János Áder je v minulih dneh tudi dejansko odlikovala Marijo Kiraly za njeno dolgoletno delo ter izjemne dosežke na področju promocije madžarske kulinarike in madžarskih gastronomskih izdelkov v Prekmurju. Madžarski “Bronasti križ za zasluge” je tretji izmed možnih imenovanj madžarskega križa za zasluge, ki so razdeljeni v tri skupine: zlate, srebrne in bronaste. Marija, rojena leta 1940, je bila nekaj časa zaposlena kot računovodkinja, pozneje pa se je posvetila vzgoji otrok, delu v vinogradu in kulinariki. Že vrsto let sodeluje na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, kjer je prejela že vrsto medalj in znakov kakovosti. Je večkratna članice žirije na Bogračfestu in tudi na tekmovanju v kuhanju Ribje čorbe. Z možem sta pred leti v Čentibi zgradila vinotoč s kmečkim turizmom, kjer sta v preteklosti že gostila znane osebnosti iz celega sveta. Marija je gostom iz tujine venomer postregla z domačimi prekmurskimi ali madžarskimi dobrotami.

“Današnji dan je zame nekaj posebnega. Dolgo obdobje žalosti me spremlja zaradi moža, ki je odšel v večnost in sedaj sem ostala sama. On ni doživel prejetja tega visokega priznanja. Za zahvalo madžarskemu predsedniku, ki nama je to visoko priznanje dodelil, zaradi najinega dela in prihodnosti, pravzaprav niti ne najdem pravih besed. Hvala gospod predsednik, hvala Madžari in Madžarska, ki naju je odlikovala za najino pridnost in delo. Odlikovanje ima tako vrednost, da se ga z besedami ne da opisati. Hvala tudi moji družini,” je bila v svoji izjavi za oddajo Hidak na RTV Slovenija čustvena Kiralyeva.

Marija Kiraly je omenjeno odlikovanje prejela iz rok generalnega konzula, Máthé Lászla Eduárda. Ta je za oddajo Hidak dejal, da je Kiralyeva prejela zelo visoko priznanje madžarskega predsednika in da so se s tem “Madžari in Madžarska poklonili gospe Mariji in njenemu življenjskemu delu. Prekmurje v sebi nosi nekaj posebnega in to posebnost morda še najbolj odraža bograč. Edina stvar, ki jo danes praznujemo, je prav ta  gastronomska posebnost, ki je okusna za vse, ne glede na narodno pripadnost.” Ta je zaključil, da z njenim življenjskim delom pravzaprav praznuje Prekmurje.