Čentibčan Kristijan Jesenović prejel laskavo odlikovanje, ki ga podeljuje Mednarodna zveza za fotografsko umetnost

Čentibčan Kristijan Jesenović je včeraj postal lastnik laskavega odlikovanja, ki ga podeljuje Mednarodna zveza za fotografsko umetnost. Gre za naziv AFIAP (Artist FIAP). Jesenović je sicer že dolgoletni in izkušeni fotograf, član lendavskega Foto-Video kluba.
Čentibčan Kristijan Jesenović je postal lastnik laskavega naziva, ki ga podeljuje Mednarodna zveza za fotografsko umetnost. Gre za naziv AFIAP. V praksi gre za umetniško odlikovanje in se ga podeljuje avtorjem, ki so se izkazali z umetniškimi vrednotami, katerih tehnika in izvedba je bila potrjena z udeležbo na mednarodnih salonih pod pokroviteljstvom FIAP – Mednarodne zveze za fotografsko umetnost.

Kristijana fotografija zanima že od nekdaj, resneje pa se ji je začel posvečati pred 10 leti. Najbližje mu je krajinska fotografija, občasno pa izziv najde tudi v drugih vejah fotografske umetnosti. Je eden izmed ustanovnih članov Foto-video kluba Lendava in prejemnik številnih mednarodnih fotografskih nagrad, med katere je včeraj dodal še novo. Njegova dela so med drugim že bila objavljena tudi v mednarodnih publikacijah.

Jesenović pa ni edini, ki si lasti omenjeni laskavo odlikovanje v lendavskem Foto-Video klubu. Leta 2015 je naziv prejela tudi Biserka Sijarić, ki se s fotografijo prav tako ukvarja že dlje časa. Mednarodna zveza za fotografsko umetnost, ki ima pod seboj kar 85 nacionalnih fotografskih zvez, med katero spada tudi Fotografska zveza Slovenije, katere član je tudi Foto-Video klub Lendava, ima za pridobitev omenjenega odlikovanja stroge kriterije. Prosilec za odlikovanje mora:

– 1 Leto po prvem sprejemu na FIAP salonu.
– 15 različnih salonov v vsaj 8 različnih državah (Circuit se smatra kot 1 salon).
– 40 sprejemov
– 15 različnih del
– Kolekcijo 5 slik v JPG formatu in vsaj 3x sprejetena FIAP salonih (bolje ne nagrajene).
– 10% navedenih del mora bit sprejeto na »Paper salonih« ostalo lahko na digital salonih
– V posamezni državi ne sme biti več kot 10% sprejemov
– 1 Leto po pridobitvi naslova AFIAP
– 30 različnih salonov v vsaj 20 različnih državah (Circuit se smatra kot 1 salon)
– 250 sprejemov
– 50 različnih del
– Kolekcijo 5 slik v JPG formatu in vsaj 3x sprejete(različne od tistih za AFIAP) na FIAP salonih (vsaj – 2 deli morata biti nagrajeni v 2 različnih državah).
– 10% sprejetih del mora bit sprejeto na »Paper salonih« ostalo lahko na digitalnih salonih
– V posamezni državi ne sme biti več kot 10% sprejemov

Iskrene čestitke!