Center za zaščito in reševanje: Občina proti izvajalcu in projektantu sprožila pravni postopek

Objekt Centra za zaščito reševanje, katerega gradnja je stala 1,23 milijona evrov in katerega so slavnostno odprli lanskega junija, na otvoritvi je bil prisoten tudi predsednik vlade, Marjan Šarec, še vedno ni v uporabi. Občina Lendava je proti izvajalcu, nadzorniku in projektantu zaradi nezavarovanja brežine med gradnjo sprožila pravne postopke, sama pa že rezervirala finančna sredstva za potrebe podpornega zidu ali mrežaste zaščite.
Lanskega junija se je zgodilo odprtje novega Centra za zaščito in reševanje, nad lokacijo katerega tudi bodoči uporabniki niso najbolj navdušeni. Trak je bil kmalu prerezan in v upanju, da bo ta zaživel že zelo kmalu, se prisotnim niti sanjalo ni, da se bo celotna zadeva precej zapletla. Objekt je stal celo goro denarja, Občina Lendava ga je gradila brez pomoči države, obljubljena pomoč s strani Ministrstva za obrambo zaenkrat ni uresničena, objekt je brez opreme. Kot da to ni dovolj je nekdo -projektant, nadzornik ali izvajalec zamočil še s potrebnim zavarovanjem brežine, vsak poseg v brežino to prekvalificira v plazovito območje, zaradi česar se je celotna zadeva sedaj znašla pred pravniki. 

Nezavarovan o plazovito območje trenutno pomeni nevarnost za objekt, torej tudi nevarnost za ljudi. Župan Občine Lendava Janez Magyar ravno iz tega razloga še ni podpisal dovoljenja za uporabo objekta, saj bi s tem nase prevzel celotno odgovornost ob morebitni nesreči. Kdo je zamočil -projektant (podjetje Atrij iz Odrancev), nadzornik ali izvajalec del (lendavski Legartis), bodo sedaj odločali na sodišču. Ne glede na to, je Občina za zavarovanje brežine že namenila denar v proračunu za leto 2020. V tem primeru sta rešitvi dve: Zavarovanje brežine s podpornim zidom ali z mrežo (podobno kot pri nekdanji restavraciji Trije izviri). Občina se bo najverjetneje odločila za zavarovanje brežine z mrežo, saj je izvedba zavarovanja s podpornim zidom nekajkrat dražja, varovalni učinki pa so praktično enaki. Že sicer je postopek v fazi pridobivanja ponudb in strokovnih mnenj.

Napaka v garaži

Težavno ni le nezavarovano pobočje, temveč tudi napaka v garaži. Ta je bila načrtovana in tudi zgrajena brez zračnega sistema za reševalna in gasilska vozila -ta je nujno potreben zaradi pnevmatskih zavor tako reševalnih vozil kakor tudi gasilskih cistern in gasilske avtolestve, saj so omenjena vozila nanj venomer priklopljena in tako vsak trenutek pripravljena na varni izvoz. Za ureditev zračnega sistema je v žep znova morala seči Občina in ga naknadno dograditi. Čeprav so bile pri položitvi temeljnega kamna dane velike obljube, pa te ne rešujejo premoženja in življenj -rešujejo jih službe, ki se zaradi takšnih napak sedaj še vedno stiskajo v povsem neustreznih, starih in dotrajanih prostorih, novi prostori pa samevajo.