Center za zaščito in reševanje: Denar za opremo gasilcev in Civilne zaščite bo primorano primakniti pristojno ministrstvo

Gradnja Centra za zaščito in reševanje na Glavni ulici v Lendavi se počasi, a vztrajno bliža koncu. Po prvotnih načrtih bi odprtje lahko bilo na sporedu prihodnji mesec, ko bodo končana vsa, tudi zaključna gradbena dela.
Gradnja novega Centra za zaščito in reševanje na Glavni ulici poteka po načrtu, gradbincu, to je lendavsko podjetje Legartis, pa je na roko precej šlo tudi vreme, saj so zaradi mile zime naredili veliko več, kot bi sicer v pravih zimskih razmerah. Da je objekt na neprimernem mestu je pred dnevi za medije znova poudaril tudi župan Občine Lendava, Janez Magyar, a gradnje zaradi hitrega poteka in v tem primeru visoke pogodbene kazni ni bilo mogoče več ustaviti. “Z ustavitvijo gradnje v tistem času bi zaradi pogodbene kazni močno obremenil že tako obremenjen občinski proračun, česar pa nisem želel,” je dejal.

Na objektu trenutno že potekajo zaključna gradbena dela, kot so nanašanje ometov, montaža oken, vrat in prezračevanja, polaganje robnikov in priprave na asfaltiranje, polaganje cevi za talno gretje, … Gradnjo je nekoliko podražilo dejstvo, da je objekt zgrajen pod strmim pobočjem, ki spada pod plazovito območje občine. Zaradi tega je bilo potrebno zidove dodatno ojačati. Med drugim bo parkirišče pred Centrom za zaščito in reševanje namenjeno tudi pristankom helikopterja, za potrebe nujne medicinske pomoči.

Prostovoljni gasilci so sicer v preteklosti bili precej slabo vključeni v pogovore oz. dogovore, načrt pa se je, pred pričetkom gradnje velikokrat spremenil. Občina bo z zagotovljenimi sredstvi prejela “le” objekt, a brez potrebne opreme za gasilce in Civilno zaščito. Za potrebe nakupa notranje opreme, opreme za gasilce in Civilno zaščito, bo finance primorano primakniti pristojno (obrambno) ministrstvo, “Občina pa bo morala poiskati še dodatne druge vire,” je dejal župan Magyar. Potreba po opremi je seveda velika. “To je nov center in tudi gasilci bi s tem morali dobiti novo opremo, da bi lahko zagotavljali varovanje na višjem nivoju,” je še dejal župan. Oprema bo nabavljena postopoma, župan Magyar pa je hkrati dejal še, da je vzpostavitev kontaktov z ministrstvom do sedaj bilo neuspešno.